Nu bliver havets svampe undersøgt for virkninger mod kræft

Jan  Lorenzen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 36.

Dyrkede svampe

Nu bliver havets svampe undersøgt for virkninger mod kræft

Teknologisk Institut har som deltager i EU-projektet Marine Fungi undersøgt undersøiske svampe for virksomme stoffer mod kræft. Forskerne har fundet et lovende nyt virksomt stof, som nu undersøges videre.      

Stoffer fra svampe i havet kan blive til nye virksomme våben mod kræft. Som deltager i EU-projektet Marine Fungi har Teknologisk Institut testet et nyopdaget stof, som nu undersøges nærmere inden eventuel patentering.

- Marine svampe kan have en række stoffer, som har potentiale til at slå visse kræfttyper ihjel.
Vi har netop afsluttet en række eksperimenter på ekstrakter fra svampe indsamlet i Middelhavet, Stillehavet og det Indiske Ocean, hvor vi har isoleret et stof, som har en lovende effekt på nogle bestemte cancertyper, siger senior projektleder Jan Lorenzen, Teknologisk Institut.

I EU projektet Marine Fungi projektet blev mere end 600 svampe undersøgt for anti-cancer effekt. Svampene ligner mug og gær og vokser på andre organismer i havet som på koraler, alger og store havsvampe.

Marine svampe

Et tværfagligt hold af kemikere, biokemikere og biologer har undersøgt, hvordan bestemte kemiske stoffer fra svampene påvirker cellernes normale processer, og hvordan de kan binde sig til udvalgte molekyler i bestemte kræftceller. Molekylerne er såkaldte target-molekyler, som kræftforskere har udpeget som virksomme behandlingsindgange til at dræbe kræftceller.

- Vi har i vores screeninger ledt efter midler, der virker på kræftformer, hvor de nuværende behandlinger ikke er særligt virkningsfulde. Vores data peger på, at det nye kemiske stof, udvundet fra en svamp, binder sig til et nyt target-molekyle i bestemte former for kræftceller. Når stoffet binder sig til molekylet, forhindres kræftknuden i at vokse og sprede sig. Måden, stoffet virker på, er ny og kan være indgangen til en ny klasse af virkemidler imod kræft, siger Jan Lorenzen.

Stoffet patenteres og undersøges nu nærmere. Fordi det endnu ikke er patenteret, er det fortroligt, hvilket stof det drejer sig om. Samtidig understreger Jan Lorenzen, at opdagelsen kun er det første skridt mod udviklingen af et potentielt nyt middel mod kræft.

Siden det bakteriedræbende stof penicillin blev udvundet af en svamp i 1928 har forskerne undersøgt bl.a. svampe for at udvinde nye typer af medicin. Men indtil videre er kun 1% af svampe og andre organismer i havene blevet undersøgt for mulige medicinsk aktive stoffer.

Yderligere oplysninger
Senior projektleder Jan Lorenzen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1836, mail: jnl@teknologisk.dk.