Ny 3D teknologi på slagterierne producerer eksportkød af højere kvalitet

Bjarne Ole Sigtryggsson

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 10 57.

3D afsværing

Ny 3D teknologi på slagterierne producerer eksportkød af højere kvalitet

Danish Meat Research Institute på Teknologisk Institut har udviklet en avanceret robot, som giver mere ensartede og præcise udskæringer af svinekamme. Resultatet bliver bedre eksportprodukter, som vil fastholde arbejdspladser i Danmark.

I fremtiden bliver det lettere for de danske slagterier at levere mere ensartede og kundetilpassede produkter til eksportmarkederne. DMRI på Teknologisk Institut har i et unikt samarbejde mellem maskinfabrikken Attec og slagterierne Tican og Danish Crown udviklet en ny avanceret robotskæremaskine, som med utrolig høj præcision kan tilskære fedtlaget på svinekamme. Resultatet bliver mere ensartede produkter af højere kvalitet og med mindre spild.

- Med den nye automatiserede teknologi er det lykkedes at få udviklet en avanceret skærerobot, som på langt sigt vil være med til at fastholde produktionen af højt specialiserede slagteriprodukter i Danmark. Robotten er et godt eksempel på, at vi i Danmark udvikler verdens mest avancerede slagteriteknologi, som skaber arbejde i de små og mellemstore virksomheder i den danske maskinindustri, siger centerchef Jens Ulrich Nielsen fra DMRI, Teknologisk Institut.

På de danske slagterier har udfordringen hidtil været, at slagteriarbejderen manuelt har skullet vurdere tykkelsen på fedtlaget på svinekamme til for eksempel back-bacon til det engelske marked. Den nye robot computer-genererer i stedet et præcist 3D-billede af hver enkelt svinekam, hvor det fastlægges, hvor kød og fedt mødes. Herefter udskærer et patenteret knivsystem, bestående af otte individuelle knive, automatisk svinekammen. Processen går lynhurtigt - robotten bruger kun fire sekunder på hver svinekam.

- Den nye 3D-afsværingsrobot giver os en meget højere fleksibilitet i produktionen. Vi kan nu levere den ensartethed, som vores kunder på eksportmarkederne efterspørger. Allerede nu kan vores engelske kunder konstatere en markant kvalitetsforbedring på vores back-bacon. Selv om råvarerne – de enkelte svin – kan være meget forskellige, så kan vi nu skabe et bedre og mere ensartet slutprodukt med mindre spild. Det giver os større fleksibilitet og er med til at forbedre danske slagteriers konkurrenceevne på høj kvalitet, siger fabrikschef Tom Nielsen fra slagteriet Tican FreshMeat i Thisted.

3D-afsværingsrobotten er udviklet og installeret på slagteriet Tican i Thisted, og Danish Crown er ved at få installeret maskiner på deres slagterier rundt om i Danmark. Desuden har den tiltrukket stor opmærksomhed internationalt. Projektet er finasieret af Svineafgiftsfonden.