Ny forædlingsmetode giver kompakt plantevækst og øget plantekvalitet

Anna-Catharina  Röper

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 34 31.

Kalanchoa planten i tre forskellige stadier

Ny forædlingsmetode giver kompakt plantevækst og øget plantekvalitet

I produktionen af potteplanter er det ønskeligt, at planterne er kompakte, så de kan stå tæt i produktionen og de derved ikke vælter og er lettere at transportere. Kompakte planter kan i mange plantearter ikke produceres uden vækstretarderende midler. Disse midler er i miljømyndighedernes søgelys og der er fare for, at midlerne måske ikke bliver tilladt at bruge i fremtiden. I mange plantearter har det dog ikke været muligt at opnå kompakte planter ved traditionel forædling.

Teknologisk Institut, har udviklet en bioteknologisk metode til fremstilling af kompakte planter uden brug af GM. Dette gøres ved indsættelse af de såkaldte dværg-gener. Generne kaldes rol og bliver indsat i planten ved en naturlig transformationsmetode, der ikke er GM. Ved brug af denne metode kan man undgå brug af vækstregulering i produktionen og dermed opnås en mere miljøvenlige produktion. Vi har gennem flere projekter lavet forsøg med indsættelse af rol-gener i forskellige plantekulturer med god succes.

Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe dig med?

  • Undersøgelse om det er muligt at roll-transformere den pågældende plantekultur
    Efterfølgende transformation af kulturen hvis muligt

Case