Ny patenteret proces udvinder konsistensgiver med reduceret brug af opløsningsmidler

Maria Barmar Larsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 10 04.

Ny patenteret proces udvinder konsistensgiver med reduceret brug af opløsningsmidler

Virksomheden George Mhlanga har udviklet en ny, patenteret metode til at udvinde galactomannan. Dermed er der skabt mulighed for øget brug af galactomannan som ingrediens i levnedsmidler.

Galactomannan har flere eftertragtede egenskaber. Dels er galactomannan et hydrokolloid, der ofte anvendes som konsistensgiver, dels er galactomannan en kilde til kostfibre, som i litteraturen er påvist gavnlig for patienter med type-2-diabetes, fordi galactomannan regulerer glukoseoptagelsen i tarmen.

”Udfordringen ved reduceret brug af organiske opløsningsmidler i oprensningsprocessen er, at enkelte små molekyler fra bukkehornsfrøene følger med over i den oprensede fraktion. Det giver både en uønsket farve og en markant lugt, nærmest af karry”, fortæller konsulent Maria Kristjansson fra Teknologisk Institut.

I samarbejde med Teknologisk Institut har George Mhlanga overvundet disse udfordringer ved at optimere oprensningsmetoden yderligere. Der fås nu et opkoncentreret hydrokolloid med en betydeligt svagere farve og lugt.

Resultaterne i projektet har vist, at temperaturforløbet ved tørring har betydelig indflydelse på produktets funktionalitet. Evaluering af produktet er blevet foretaget på baggrund af bestemmelser af viskositet, emulsionskapacitet og emulsionsstabilitet foretaget af Teknologisk Institut. ”Resultaterne ligger tæt på de kommercielle produkter. Derfor arbejdes der nu videre med at optimere processerne, så der kan nås frem til et produkt, som har mindst lige så god funktionalitet som de eksisterende produkter. Det vil øge anvendelsesmulighederne for produktet væsentligt”, siger Maria Kristjansson.

Dernæst bliver opgaven at opskalere metoden fra laboratorieskala til pilotskala. Arbejdet er finansieret via en videnkupon fra Styrelsen for Forskning og Innovation.