Oprensning og forbedring af havplast

Frederik R Steenstrup

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 57.

Strand med plastaffald

Oprensning og forbedring af havplast

Virksomheden O.P. Global er startet med et formål: At afhjælpe problemerne med plast i havet. Virksomheden har fokus på plast i havet i Sydøstasien. O.P. Global støtter lokale samfunds og organisationers indsamling af plast i havet og på strande - rådgiver om første oprensning of forarbejdning on-site - og transporterer affaldet til genanvendelse, fx i Europa.

Kvaliteten af plast varierer voldsomt og O.P. Global arbejder derfor på, at udvikle og afprøve måder til at forarbejde plasten. I den forbindelse har O.P. Global i samarbejde med Teknologisk Institut behandlet et parti plast i form af låg fra flasker indsamlet på strande i Filippinerne. Plasten er oprenset på Teknologisk instituts pilotanlæg for superkritisk CO2-behandling.

Super kritisk CO2 er i stand til at opløse nedbrudte plastmaterialer, olie og lignende forureninger. O.P. Global kværnede og vaskede den oprindelige fraktion i hånden i to omgange før den blev behandlet på Teknologisk Institut. Teknologisk Institut ekstraherede derefter urenheder fra granulatet.

For at teste kvaliteten af plasten blev både en reference af plastpartiet og det oprensede parti omsmeltet og støbt til et testemne – et ”kødben” – hvorefter de mekaniske egenskaber blev testet.

Låg fra flasker stikker ud, når man ser forurening af strande. O.P. Global indsamlede et parti på Filippinerne, som blev testet på Teknologisk Institut. Billedet illustrer en ukendt strand med plastaffald /Materialet som leveret af O.P. Global.

Analyser viser, at plasten er en blanding af polyethylen og polypropylen med en overvægt af polyethylen. Plastens egenskaber – både for referencen og for den oprensede fraktion var styrkemæssigt i orden, men dog mindre ”sej” end det oftest ses for de to polymerer. Kvaliteten af plasten efter O.P. Globals indledende vask var faktisk så god, at den fint kan genanvendes. Analysen af den oprensede fraktion viser, at urenheder, der typisk stammer fra nedbrydningen af plasten, blev fjernet.

Konklusioner på pilotundersøgelsen er bl.a.

  • Indsamlet plast kan umiddelbart genanvendes efter vask, hvis indsamlere sorterer plasten visuelt
  • Et sorteringsanlæg, der bruger farvesortering vil være optimalt i en genanvendelse af flaskelågene. Et sorteringsanlæg, der anvender elektrostatisk eller magnetisk densitetsadskillelse kan adskille polypropylen og polyethylen.
  • Superkritisk CO2-behandling fjerner urenheder – som fx opstår undernedbrydning af plasten
  • Superkritisk CO2-behandling kan i øvrigt også fjerne en lang række additiver
     
  • Lær mere om Kemisk Genanvendelse på et virtuelt openlab besøg

Teknologisk Institut tilbyder mange former for pilotproduktion

Om pilotproduktion på Teknologisk Institut

Læs mere om superkritisk CO2-behandling

Læs om plast og bæredygtighed