Radon

Britt Haker Høegh

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 08.

Radon

Radon

Radon er en radioaktiv luftart, som hverken kan lugtes, ses eller smages. Efter rygning er radon nummer to på listen over årsager til lungekræft.

Radon trænger ind i boligens indeklima fra jorden, og derfor vil de højeste koncentrationer af radon kunne findes i kælder- og stueetager, særligt hvis der er utætheder eller fejl i fundamentet.

Det er lokale jordbundsforhold samt boligens konstruktion, som afgør koncentrationen af radon i boligen. Radonforekomsten er et område, som bliver taget meget seriøst af myndighederne.

I nybyggeri er det bygherrens ansvar, mens det i eksisterende bygninger er bygningsejerens ansvar, at kravene overholdes.

Ved renoveringsprojekter i eksisterende bygninger kan radonniveauet sænkes under de 100 Bq/m³ ved at foretage de rette radonsikrende tiltag.

Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe med?

  • Gennemgang af bygningen som grundlag for planlægning af radon måleprogram og efterfølgende risikovurdering i henhold til gældende bygningsreglement, fx ved 1-års eller 5-års eftersyn eller i eksisterende byggeri for at kende status.
  • Udredning af, hvilke konstruktive og materialemæssige forhold, der er kritiske ved konstatering af for højt radonindhold i indeluften.
  • På baggrund af målinger og bygningsundersøgelser beskrives principielle løsningsforslag til reduktion af radonindtrængningen til vedvarende radonsikring af bygningen.
  • Gennemgang af projektmateriale for både nybyggeri og renoveringer med fokus på koncept og detaljer til radonsikring i henhold til tekniske muligheder og gældende regler.