Tunge løft og gentagne bevægelser: 'Joystick-robot' skal hjælpe på byggepladsen

Lars  Dalgaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 39 83.

Tunge løft og gentagne bevægelser: 'Joystick-robot' skal hjælpe på byggepladsen


Robotternes rykind i byggebranchen har ladet vente på sig – men nu ser det ud til, at forandringens vinde begynder at blæse på byggepladserne rundt omkring i Danmark. 


Teknologi, automatisering og digitale værktøjer indtager i stigende grad byggeriet i takt med at sensorer og mobile platforme bliver stadig mere almindelige og anvendelige i en branche, der i den grad kunne bruge en hjælpende hånd til de tunge arbejdsgange.

Derfor er Teknologisk Institut, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), STB BYG, Desupervised, Capra Robotics, JD Stål, Led iBond, HD Lab og Lorenz Technology gået sammen i regi af RoboCluster, som nu er blevet en del af Odense Robotics, om projektet CoCoBot, som står for ”Collaborative Construction Robots”.

Her har parterne undersøgt mulighederne for automatisering i byggebranchen ved hjælp af mobile robotter - og dermed at forbedre arbejdsmiljøet på byggepladserne.

- Byggebranchen er enormt interessant, fordi den på mange måder har et meget stort potentiale, fortæller Lars Dalgaard, der er sektionsleder ved Teknologisk Institut.

- Projektet CoCoBot går ud på, at vi tager noget teknologi, som er kendt fra andre anvendelsesområder, og skubber det ud i byggebranchen for at se, om vi kan få det til at skabe noget værdi, tilføjer han.

Et stort behov

Gentagne, tunge bevægelser, balancegang i højden eller montering af elementer på svært tilgængelige steder hver dag på en byggeplads sætter sine tydelige spor, og det er ofte i forhold til aflastning, at robotterne kommer på tale.

- Dér, hvor vi ser et stort potentiale, er helt klart i forhold til, at folk bliver tidligt nedslidte. Dér kan vi se, at robotten kan hjælpe med de tunge løft, fortæller Michael Nielsen, der er strategi- og udviklingschef ved STB BYG.

STB BYG er blandt andet i gang med at opføre en daginstitution i Horsens, hvor det ville være en stor aflastning og hjælp, hvis robotterne var med.


-

Udviklingen er i gang

Behovet for aflastning i byggebranchen er stort, men det kræver en del udvikling af robotterne, inden man er helt i mål med en løsning. 

- En byggeplads er ikke stationær. Så når man står i en industrihal, så kan robotten køre fast frem og tilbage på gangen. Når du kommer ud på en byggeplads, så kan hele logistikken ændre sig fra time til time, fortæller Michael Nielsen. 

- Det kan for eksempel være nogle materialer, der ligger et sted, fordi man er i gang med at bygge dem dér, og så bliver de rykket et andet sted hen på byggepladsen, fordi nu er det dér, man skal bruge dem, tilføjer han.


-

Robotten kan ikke gøre det alene

Selvom robotterne i høj grad vil kunne aflaste i byggebranchen, så kan de på nuværende tidspunkt ikke gøre det helt selv.

- Én af nøglerne til at introducere robotteknologi i byggebranchen er at skabe et tæt samarbejde mellem mennesket og robotten, fortæller Lars Dalgaard fra Teknologisk Institut, som er leder for et robotteam, der har arbejdet med kontrollen og navigationen af robotten. 

- En af de cases, som vi har kigget på her, har været transport af objekter, hvor mennesket sammen med robotten flytter et objekt i stedet for, at det er robotten alene, der gør det, tilføjer han.

Teknologisk Institut har sammen med DTU set nærmere på, hvordan arbejdsmiljøet omkring robotten på byggepladsen opfattes.
 

Kig dig omkring i denne 360 grader-video, hvor Teknologisk Institut besøger en byggeplads i Horsens og tester 'joystick'-cobotkonceptet af.


Evangelos Boukas og Lazaros Nalpantidis er begge lektorer ved DTU. De har blandt andet skabt den mekanisme, der kan oversætte en kraft til et signal til navigationen af robotten.

- Du behøver ikke at anvende for meget kraft for at få robotten til at bevæge sig. Robotten skal være i stand til både at følge dig, men også undgå forhindringerne på dens vej, fortæller Evangelos Boukas, og Lazaros Nalpantidis uddyber:

- DTU har udviklet systemet, så robotten kan registrere med hvilken kraft, mennesket trækker i robotten. Dette gør hele robotsystemet til et stort joystick.

Fremtidens robot på byggepladsen

Selvom der stadig er et stykke vej endnu, før robotter er robuste nok til det vanskelige arbejdsmiljø på byggepladser, så peger de indledende forsøg i den rigtige retning – og på større samarbejde robot og menneske imellem.

- Indtil nu har mennesker arbejdet i samme område som de her cobots. Men med det her projekt har vi kigget på, at cobotten og menneskene skal samarbejde – og det har været en perfekt prøvesmagning, hvor jeg tror, de fleste af os har fået appetit på mere, fortæller Niels Jul Jacobsen, der er CEO ved Capra Robotics og medudvikler til den mobile robotplatform, som CoCoBot-løsningen er bygget op omkring.

Også Arne Urskov fra HD Lab er positiv, når det kommer til robotter til byggebranchen i fremtiden.

- Autonome robotter til byggeriet har store muligheder i fremtiden. Projektet her har været meget interessant, da vi udvikler robotløsninger til byggeriet. Den viden, som vi har genereret, vil være en hjælp for os i fremtiden, fortæller han.
 

Projektet er udført i regi af RoboCluster, som nu er blevet en del af Odense Robotics. Projektet er støttet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Region Syddanmark.