Skadelige bakterier i Nordsøens oliefelter overvåges med moderne DNA-metoder

Ketil Bernt Sørensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 13 48.

Skadelige bakterier i Nordsøens oliefelter overvåges med moderne DNA-metoder

Teknologisk Institut og Mærsk Olie og Gas A/S har de seneste år arbejdet på at udvikle nye DNA-baserede metoder til hurtig, præcis og nem måling af skadelige bakterier i offshore olieproduktion, hovedsageligt i den danske del af Nordsøen.

Oliefelt - Nordsøen

I moderne olieproduktion pumpes store mængder havvand ned i undergrunden for at uddrive olien fra reservoiret. Men denne tilsætning af havvand betyder, at bakterier omdanner sulfat fra havvandet til sulfid, og det forringer kvaliteten af råolien. Samtidig forkorter sulfid levetiden af rørledninger og opbevaringstanke. Derudover er sulfid en giftgas, der ved større udslip kan være til fare for personalet på boreplatformen.

Olieindustrien har tradition for at bruge dyrkningsbaserede analysemetoder til at overvåge forekomsten og aktiviteten af de skadelige, sulfiddannende bakterier. Metoderne har vist sig at være langsomme, upræcise og arbejdskrævende for offshore personalet. Derfor har Teknologisk Institut i samarbejde med Mærsk Olie og Gas A/S de seneste år arbejdet på at udvikle præcise bioteknologiske analyseprincipper til måling af bakteriers antal og aktivitet i olieprøver.  

En af de udviklede metoder er baseret på specifik farvning af aktive bakterieceller og kaldes for ’Fluorescence In Situ Hybridization’ eller blot FISH. Denne metode er oprindelig udviklet til at diagnosticere kromosomfejl hos mennesker men benyttes nu flittigt inden for mange grene af biologi- og miljøforskningen. Metoden har ud over anvendelse som overvågningsværktøj i den danske del af Nordsøen også vundet udbredelse i den norske og britiske sektor. 

Teknologisk Institut har påbegyndt et større projekt med en række internationale olieselskaber i 2009. Projektet handler om standardisering og implementering af moderne DNA-metoder til overvågning af bakteriers forekomst i forskellige oliesystemer.