Spændinger i metaller

Hanna  Leemreize

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 02.

Close-up af metalemne med spændinger

Spændinger i metaller

Restspændinger i f.eks. stål- og aluminiumskomponenter fremkommer og opbygges under forarbejdningsprocesserne eller under drift. Disse spændinger har stor betydning for materialets egenskaber og modstandsdygtighed overfor udmattelse og dermed komponentens levetid. Ud fra informationer om niveauet af spændingerne og deres fordeling kan man opnå bedre, billigere og mere pålidelige produkter f.eks. ved at validere Finite Element (FE) modeller. Man kan: 

  • Opnå optimerede komponentdesign og produktionsprocesser
  • Reducere unødvendigt høje sikkerhedsfaktorer og dermed opnå reduktion i materialeforbrug
  • Optimere produktudviklingsprocesser og reducere time-to-market
  • Forbedre produkters levetidsestimater

Ved at benytte røntgen- eller neutrondiffraktion kan den fulde 3D stress-tensor i komponentens indre bestemmes på en ikke-destruktiv måde og med færre begrænsninger på komponentens geometri. Dette er ikke muligt med mere gængse teknikker såsom hulboring, contour mapping og røntgendiffraktion med laboratoriekilder. Da diffraktionsteknikker er ikke-destruktive giver det mulighed for at følge udviklingen af spændingerne under f.eks. en udmattelsestest eller under bestemte produktionstrin.

Valget af røntgen- eller neutronteknik afhænger af hvilken rumlig opløsning der er påkrævet og hvor dybt inde i materialet der skal måles. Spørg vores eksperter hvordan vi bedst måler på netop jeres emne.

CASES:

Vestas tjekker støbeprocesser med neutroner

Hightech kvalitetskontrol af aluminium hos Alumeco

Se video om neutronanalyser af additive manufacturing-komponenter: