Støberi reducerer leveringstid med flere uger takket være 3D-print
Kors, hjerter, bogstaver, tal, roser, fugle, hunde, motorcykler, golfbolde og skiløbere.
Variationen er enorm, når O. Storm Sørensen Broncestøberi modtager bestillinger fra stenhuggere, som skal bruge bronzestøbte figurer og symboler til gravsten.
Hver gang har det været en tidskrævende opgave for støberiet fra Støvring at reducere størrelsen på de eksisterende modeller og figurer, så de passer til de mindre gravsten, der opleves en stigende efterspørgsel på.
Typisk har medejer Karen Eriksen løst opgaven på lavpraktisk manér – dvs. ved at tage en klump modellervoks og forme en mindre udgave af en allerede eksisterende model. Modellervoksfiguren er herefter blevet brugt til at lave en støbeform, som bronzefiguren fremstilles ud af.
Lad os hjælpe dig med produktion af 3D-print
Da Karen Eriksen blev sat i forbindelse med Teknologisk Instituts Center for Industriel 3D-print i Aarhus, havde hun derfor et fromt håb om, at den nye teknologi ville kunne effektivisere processen med at tilpasse modellerne, så den blev både hurtigere og bedre – også selvom hverken hun eller virksomheden havde nogen erfaring med 3D-print forinden og heller ikke havde samarbejdet med et GTS-institut som Teknologisk Institut.
Med støtte fra et MADE Demonstrationsprojekt gik de to parter i gang med at afsøge markedet for løsninger og teste en ny produktionsproces.
- Vi havde først en dialog med Karen om, hvad hendes og virksomhedens behov var. Sammen med Karen fandt vi så ud af, at det, hun havde brug for, var en FDM-printer, der printer i plast, og så en 3D-scanner til at scanne emnerne, siger Kristian Rand Henriksen, konsulent hos Teknologisk Institut.
Efter at have været i dialog med Karen Eriksen og besøgt støberiet kunne Kristian Rand Henriksen komme med forslag til, hvilket udstyr virksomheden med fordel kunne investere i for at komme i gang med 3D-print. Her blev der også lagt vægt på, at såvel 3D-printeren som 3D-scanneren havde software, der var brugervenlig og lige til at gå til.
Med scanneren er det muligt at scanne et emne eller en figur - for eksempel en rose - og så gøre figuren mindre, større eller justere andre parametre på computeren. Herefter kan man trykke print og få en 3D-printet plastudgave ud af den tilpassede model, som er klar til at lave en støbeform ud fra.
Se hvordan vi kan hjælpe dig med 3D-print
- Vi er blevet meget mere fleksible, og vi får meget bedre produkter ud af det. Tidligere havde vi en leveringstid på specielle produkter på 3-4 uger. Nu hedder den 3-4 dage, fortæller Karen Eriksen om resultatet af projektet, og fortsætter:
- Vi oplever også, at kunderne hurtigere siger ja til at få lavet nye produkter, netop fordi leveringstiden er så kort, og fordi vi er fleksible og kan lave modeller i lige nøjagtig den størrelse, kunderne gerne vil have.
FAKTA: O. Storm Sørensen Broncestøberi A/S
- Støberiet blev grundlagt i Aalborg 1937 af Orla Storm Sørensen
- I 2000 flyttede støberiet fra Aalborg til en nyetableret produktionsfacilitet i Støvring
- Virksomheden drives i dag af Karen Eriksen og hendes mand Claus Storm Sørensen, der er barnebarn af Orla Storm Sørensen
- Hovedproduktionen er bronzestøbte bogstaver, tal og figurer til gravsten, men der fremstilles også logoer, skilte mv. i bronze og andre materialer.