Trækgener

Lasse Skammelsen Trankjær

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 10 24.

Træk

Trækgener

En af de mest almindelige årsager til ubehag og komfortproblemer er følelsen af træk. Det medfører ofte koncentrationsbesvær, spændinger og nedsat arbejdseffektivitet.

Oplevelsen af træk er en kombination af luftens temperatur- og bevægelse og forekommer særligt når kroppen nedkøles lokalt. F.eks. når kold luft strømmer på nakken eller anklerne.  Træk kan opleves forskelligt, alt efter personlig præference. I sommerperioden kan træk også have en positiv effekt og fungere som køling ved f.eks. at åbne vinduerne.      

Årsagerne til træk kan være mange. Typisk skyldes det ventilationssystemets udformning, placering og samt dårligt designet styring. I ældre bygninger er det særligt kuldenedfald fra vinduer og loftlemme samt utætheder ved vinduer, døre osv. 

På Teknologisk Institut kan vi hjælpe med at afgøre, om der er reelt trækproblem, identificere årsagen og udarbejde konkrete løsningsforslag.

Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe med?

  • Kortlægge trækgener ved at foretage lufthastigheds-, temperatur- og turbulensmålinger
  • Gennemgå ventilationssystemets kvalitet, indregulering og funktionalitet 
  • Undersøge konstruktionen og bygningskomponenter for utætheder   
  • Anvendelsen af ”positiv træk” for opnåelse af afkølende effekt
  • Analyse af luftens bevægelsesmønster ved målinger og simuleringer