Tre grunde til at selvkørende biler er fremtiden

Lars  Dalgaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 39 83.

Mand i bil med hænder på rattet kører mod tunnel

Tre grunde til at selvkørende biler er fremtiden

Det spås, at selvkørende biler vil revolutionere, hvordan vi bevæger os rundt i landet, men hvad er det for nogle teknologier, der gør det muligt for bilerne at navigere i trafikken og finde vej?

Her giver Teknologisk Instituts roboteksperter et bud på tre overordnede teknologiske felter, der gør selvkørende biler mulige.

1. Avancerede sensorer

​Sensorerne udgør bilens sanser. Ligesom mennesker kan se, føle og mærke forskellige ting i trafikken, har man udstyret selvkørende biler med en række teknologier, der gør bilen i stand til at forstå sine omgivelser.

Her bliver der typisk brugt radarsystemer, der kan måle afstanden til andre trafikanter og objekter. Kamerateknologier understøtter radarsystemerne og gør bilen i stand til at skelne skilte, fodgængere, cyklister, andre trafikanter osv. fra hinanden. Navigation og lokalisering af bilen realiseres af en kombination af data fra GPS og bilens øvrige sensorer, der bliver behandlet af bilens centrale computer.

En GPS gør bilen i stand til at kende sin geografiske placering og udregne en overordnet rute til destinationen, men når GPS-signalet mangler, for eksempel i lange tunneller, bliver bilen nødt til at stole på sine andre sensorer. Her ses der blandt andet efter vejstriber og skilte, med- og modkørende biler og andre ting, der kan fortælle bilen, hvor den befinder sig på vejen.

2. Machine learning

Computeren er de selvkørende bilers hjerne og lærer ved hjælp af kunstig intelligens (machine learning og deep learning) at håndtere informationer fra trafikken og handle korrekt derefter.

Systemet er understøttet af bilens sensorer, der blandt andet holder øje med andre bilister og machine learning-systemet vil prøve at forudsige forskellige handlemønstre. Bilen skal være i stand til for eksempel at genkende et skilt om vejarbejde og sætte farten ned, men hvis vejskiltet ikke er synligt, kan systemet stadig se på de andre bilers adfærd, trafikkegler, afspærring osv. og skabe korrelationen til et vejarbejde.

3. Bilens styring og motor

Selve bilens karosseri er, hvad kroppen er for vores sanser og hjerne. Det er de mekaniske egenskaber, bilen har for at kunne accelerere, dreje, bremse osv.

Forskellen på almindelige biler og selvkørende biler er, at de selvkørende biler er styret af en computer, der har mange flere informationer om, hvad der sker på vejen, end en menneskelig fører har. Dette gør, at bilen aldrig mister opmærksomheden og kan reagere meget hurtigere på farlige situationer, men også kører meget mere brændstoføkonomisk.

Derfor lader de selvkørende biler vente på sig

Selvom teknologien for selvkørende biler er ved at være moden, er vores samfund det endnu ikke. Den store udfordring med selvkørende biler er ikke kun teknologisk, men det er i høj grad også, når vi som mennesker mister kontrollen og skal stole på teknologien.

Samtidig er selvkørende biler stadig i en juridisk og lovmæssig gråzone. Hvis et menneske kører galt, ligger skyld og ansvar altid hos mennesket, men hvis en selvkørende bil kører galt, hvem er så ansvarlig?

Som teknologien er lige nu, vil der altid være en række ting, der kan forvirre selv den klogeste selvkørende bil.

Man kan for eksempel forestille sig et scenarie, hvor der hænger en plakat med et billede af et menneske, som så vil blive klassificeret som et rigtigt menneske. Det er samtidig svært for en selvkørende bil at lave en god forhindringsundvigelse, hvor der pludselig opstår en ukendt situation, og den samtidig skal forudsige, hvordan de andre trafikanter i trafikken reagerer.

Hos Teknologisk Institut arbejdes der blandt andet på at få sikre, mobile robotter ud i vores hverdag - for eksempel i produktionsvirksomheder, hvor en mobil robot kan køre rundt på et lager og hente og bringe forskellige ting. Her er det mange af de samme teknologier og udfordringer som med de selvkørende biler, der er på spil.

Herunder kan du se et eksempel på nogle af de teknologier, som bliver brugt til at udvikle fremtidens mobile robotter.