Typeafprøvning af SQYFlex-lift til vindmøller

Frits  Fynbo

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 35 64.

Lift med wirer i vindmølle

Typeafprøvning af SQYFlex-lift til vindmøller

For visse særlig farlige maskiner kan der i henhold til Maskindirektivet være krav om, at et Bemyndiget Organ afprøver maskinen og gennemgår fabrikantens dokumentation, før maskinen må markedsføres. Det var tilfældet, da virksomheden PP Techniq stod for at lancere deres nye SQYFlex-lift til vindmøller.

Det var en særlig opgave, da Teknologisk Institut skulle typeafprøve den nye SQYFlex vindmøllelift fra PP Techniq - netop denne type lift er nemlig hverken set eller lavet før. Det betød, at PP Techniq som fabrikant ikke kunne basere konstruktionen og risikovurderingen på en C-standard. Derfor skulle Teknologisk Institut typeafprøve og teste liften for at sikre, at sikkerheden var helt i top – instituttet er nemlig udpeget af Sikkerhedsstyrelsen som Bemyndiget Organ (også kendt som Notified Body) i Danmark.

SQYFlex-liften fra PP Techniq skal bruges på vindmøller i 70 meters højde, og derfor er sikkerhedsgodkendelse en vigtig del, inden liften skal tages i brug. Liften hører nemlig ind under Bilag IV maskiner, som enten laves efter en standard eller skal typeafprøves.

Bilag IV maskiner en type af maskiner, der er særlig farlig for brugeren. Derfor er godkendelsesprocedurerne skærpet for denne type af maskiner. I det her tilfælde er det lifte, der løfter personer over 3 meters højde, og så snart, vi når over tre meters højde, kommer der særlige krav til bilag IV maskiner

- Frits Fynbo, Teknologisk Institut

Risikovurdering og gennemgang af mulige farer 

Da Teknologisk Institut modtog opgaven, var første punkt at få kommenteret dokumentationen af liften med særlig fokus på risikovurderingen.  Dette var et vigtigt element for at sikre vurderingen af samtlige farer samt fabrikantens dokumentation for overholdelsen af de væsentligste krav i Maskindirektivet og de harmoniserede standarder, som fx EN 1808 - Sikkerhedskrav til hejsestillinger.

Lift med wirer i vindmølle

- EN 1808 fortæller lige præcist, hvilke krav der er til en lift som denne, hvor en platform bliver hejst op og samtidig er selvkørende, fordi den både bliver hejst op og er understøttet af en wire.  Dog omhandler EN 1808 lifte til bygninger, hvor vi i denne opgave har at gøre med en lift til vindmøller. Derfor er der en masse funktioner, som slet ikke er dækket af standarden, lyder det fra Frits Fynbo. 

Når EN 1808 har udgangspunkt i lifte til bygninger betyder det, at standarden kun dækker over 75 procent af løsningerne. Det er derfor nødvendigt, at fabrikanten laver en risikovurdering på den resterende andel samt specificerer løsningerne til de forskellige sikkerhedsniveauer.

Typeafprøvning med testbelastning og udbøjning 

Efter den dokumentationsmæssige gennemgang skulle der laves en typeafprøvning af liften. Typeafprøvningen blev lavet på en prototype, hvor første del var at lave en overbelastningstest.

- Ved overbelastningstesten overbelaster vi liften for at tjekke og kontrollere, om der kommer revnedannelser eller lignende deformationer. Derefter måler vi også udbøjningen, fordi der er krav til, hvor stor udbøjning der må være på sådan en platform. Ydermere tjekker vi op på sikkerhedssystemerne, som for eksempel kan være overvågning af forskellige funktioner for, hvad liften må gøre hvornår, fortæller Frits Fynbo. 

Lift med wirer i vindmølleSikkerhed og ro i maven – også i 70 meters højde

Efter overbelastningstesten blev der lavet en funktionstest på prototypen af liften. Funktionstesten af liften foregår on-site og er samtidig en én-til-én afprøvning af, at det der skal fungere, rent faktisk også fungerer i virkeligheden.

Tilsammen sikrede den dokumentationsmæssige gennemgang og typeafprøvningen, at liften var sikker at bruge – også i 70 meters højde – og PP Techniq er nu gået på markedet med SQYFlex-liften, som bliver installeret på vindmølleanlæg rundt om i verden.

I videoen herunder fortæller Jesper Juhl, CEO hos PP Techniq, om SQYFlex-liften – og om den værdi det har givet at få den typeafprøvet af Teknologisk Institut.