Få 4 effektive råd til et godt sprog

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

God kommunikation er, når modtageren forstår, hvad du skriver, og gør det, som du gerne vil have ham eller hende til at gøre.

Få 4 effektive råd til et godt sprog

5 min.

Vil du blive bedre til at skrive tekster på en enkel måde? Hvis en tekst er skrevet i et godt sprog, er den nemmere at forstå og behageligere at læse. I denne artikel får du 4 forskellige værktøjer til at optimere dine sproglige kompetencer på skrift.

For at dette kan lykkes, så skal du lære, hvad god kommunikation er, og hvordan du kommer i mål med dette i praksis. Det er slet ikke så svært og uoverskueligt, som det lyder, for vi har udarbejdet fire gode råd til dig, der hjælper dig nemt og sikkert på vej. 

Her får du 4 effektive råd til, hvordan du skriftligt kan kommunikere i et godt sprog:

1. Skriv ord, som læseren forstår

Prøver du at lyde klog, når du kommunikerer på skrift? Hvis det er tilfældet, skal du prøve at vænne dig af med det, da du kan ikke vide dig sikker på, at alle modtagere forstår svære og komplekse sætninger. I stedet for at illustrere din klogskab om et emne, skal du i stedet fokusere på at fortælle dét, som modtageren skal have at vide. 

Husk, at det er mennesker, der sidder på den anden side, og det, du skriver, derfor skal være let at forstå. Gem derfor formaliteterne væk og brug et mere personligt sprog, hvor du undgår forkortelser, fremmedord og faglige ord. En god huskeregel er, at du skal styre udenom ord, der ender på; -else, -ning, -ende og -ing. Disse ord har nemlig tendens til at have en mere formel tone, og derfor er de gode at undgå, hvis du vil have et godt sprog. 

OBS: Hvis din tekst henvender sig til fagfæller, så kan du sagtens bruge mere formelle vendinger i dine tekster. 

2. Skriv præcist

Hovedreglen er, at jo kortere din tekst er, jo større sandsynlighed er der for, at den bliver læst af andre. Men hvordan forkorter du din tekst uden at slette vigtige informationer? Her kan det være en god idé at rette fokus mod ord eller sætninger, der har flere betydninger. Ved at præcisere, hvad du mener, kan du mindske misforståelser hos læseren. 

Derudover bør du være opmærksom på, om du har ord i teksten, som blot fylder og får læseren til at misse pointen. Gennemlæs derfor din tekst for disse fyldord: rigtig, virkelig, lidt, meget, så, måske, altså, lige og faktisk.

Det kan også være lokkende at indsætte en masse information og tillægsord i én sætning. Det resulterer ofte i en masse indskudte sætninger, der gør din tekst mere kludret og kompliceret. Tillægsord kan også give følelsen af, at du ihærdigt prøver at ’sælge’ det, du skriver om, men det er ikke en god cocktail, når du prøver at optimere din skriftlige færdigheder. Brug i stedet punktummet som et værktøj til at dele dine sætninger op, så de fremstår mere skarpe. Du kan også vælge at omformulere de lange sætninger med tillægsord, hvis det giver bedre mening.


3. Skriv overskueligt

Når du skriver mere præcist, så gør det også din tekst mere overskuelig for læseren. Men du kan også gøre brug af andre metoder til at forvandle din forvirrende tekst til en overskuelig tekst.

Det er en fordel at bruge lidt ekstra tid på at inkludere eller optimere dine overskrifter, da det giver læseren indblik i, hvad det efterfølgende indhold vil handle om. Overskriften skal skabe interesse hos modtageren, så de får mere lyst til at læse det, du skriver. Her er det vigtigt at have for øje, at overskrifter ikke må være længere end én linje, og at de aldrig skal afsluttes med et punktum. Brug gerne en fed skrift til at synliggøre din overskrift.

Derudover kan du også opdele din tekst i mindre afsnit. Ved at dele din tekst op, får du mere luft i din tekst, og det virker ikke lige så ’tungt’ at læse. Det bliver derfor nemmere for læseren at få øje på, hvad der er vigtigt.

4. Skriv korrekt

Når du skriver en tekst, så er det altafgørende, at indholdet både er sandt og grammatisk korrekt. For mange mennesker er grammatikken en svær ting at mestre, fordi der er mange regler, og det kræver, at du holder tungen lige i munden. Det er dog vigtigt at huske på, at du med få huskeregler i bagagen er godt og sikkert på vej.

Vil du vide, hvor sikkert dit fodfæste er i det grammatiske felt, så kan du tage testen herunder. På den måde ved du, om du bør fokusere på dine grammatiske færdigheder eller bare kan gå direkte videre til andre steder, hvor det eventuelt halter. 


Vil du vide mere?

Vil du lære mere om det gode sprog, udbyder Teknologisk Institut en række kurser inden for emnet:

Kilde: De 4 gode råd er fra kurset Skriv professionelle tekster på en kreativ måde, og udarbejdet af Ellen Bak Åndahl og Susanne Nonboe Jacobsen.