Bæredygtige batterier er fremtiden

Simon Møiniche Skov

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 71.

Vindmølle og solceller

Bæredygtige batterier er fremtiden

Webinaret Avanceret Energilagring 1. december 2020 fokuserede på batterier, som bidrager til den grønne omstilling. Især den nye svenske batteriproducent Northvolt tiltrak sig en del opmærksomhed med deres strategi for bæredygtig batteriproduktion.

Konferencen ”Avanceret Energilagring” blev i år afholdt virtuelt som et webinar, men stadig med højaktuelle temaer som elektrificering af transport, grøn omstilling og sikkerhed omkring batterisystemer.  

Batterier som backup

Hitachi ABB Power Grids giver på webinaret et godt billede af, hvor vi ser batterilagre lige nu. Ifølge Jonas Kehr er der en trend i gang med at udskifte backup i form af dieselgeneratorer på fabrikker eller hospitaler med batterilagre, tilkoble et nettilsluttet batteri til solceller i f.eks. en boligforening, installere batterisystemer ved centrale opladningspunkter for elbiler og anvende batterilagre i øde egne med ringe netudbygning.

Ifølge Energinet er batterier stadig for dyr en teknologi til de længerevarende ubalancer, som indfasning af fluktuerende energikilder i elnettet vil give. Energinets estimatet er, at vi på lang sigt vil se ubalancer på 2,3 terawatt timer over et typisk år. Ifølge Anders Bavnhøj vil en kombination af udlandsforbindelser, varmelagre, fleksible PtX anlæg skulle håndtere dette i fremtiden.

Til gengæld vil fleksibel ladning af batterier i elbiler, brug af lokale batterilagre placeret i elnettet og batteriløsninger sammenkoblet med solcelleanlæg kunne afhjælpe flaskehalse i elnettet.

Bæredygtige batterier

Herefter ser vi Northvolt på det virtuelle podie. Northvolt er en ny svensk batteriproducent, som satte første battericelle i verden i Västerås nord for Stockholm i december 2019. Hjørnestenen i virksomheden er, at de håndterer hele processen fra valg og indkøb af metaller til færdigt batterimodul. Derfor styrer Northvolt produktionen i retning af at blive så bæredygtig som mulig. Målsætningen er, at 50 procent af materialerne i batterier i 2030 er genanvendt.

Det bæredygtige er ifølge Northvolt også én af grundene til, at de to første batterifabrikker placeres i Sverige, hvor der er rigelig med vedvarende energi. Målsætningen er, at CO2 aftrykket for at producere en battericelle vil være op til 80 procent lavere end et ordinært batteri.

Genanvendelighed bliver et stort emne i fremtiden

Indlægsholder Rasmus Banke fra Banke ApS forudsiger, at netop genanvendeligheden vil blive et stort emne i fremtiden. Som producent af en fuldelektrisk renovationsbil forudser han, at han i fremtiden skal kunne gøre rede for præcis, hvordan batteriet kan genanvendes. Han anvender Lithium jern fosfat batterier til den fuldelektriske renovationsbil, idet han anser det for at være en sikker og robust-teknologi, som passer til applikationen, der hverken lader eller aflader særlig hårdt. Udnyttelse af renovationbilernes energilager som et vehicle2grid ser Rasmus Banke også som et muligt bidrag til den grønne omstilling.

Efter Rasmus Bankes indlæg bliver der sagt virtuelt farvel og på gensyn til en forhåbentlig fysisk konference den 2. december 2021.