Facts om linolie og linoliemaling - Indendørs maling

Berit  Lindegaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 14.

Facts om linolie og linoliemaling - Indendørs maling

Indendørs maling med linolie i vand-emulsion.

Ældre tiders metoder til at emulgere olie og vand bevirker, at oliens egenskaber ændres væsentligt. I dag har man udviklet emulgatorer, som kun påvirker linoliens egenskaber lidt. Det er blevet teknisk muligt at fremstille linolie i vand-emulsion, hvis tekniske egenskaber er så gode, at de kan anvendes udendørs. Næsten alle de malinger med linolie i vand-emulsion til indendørs anvendelse, der fremstilles i dag, er ud fra ældre tiders principper. Nedenfor er disse typer malingers tekniske egenskaber beskrevet.

Indendørs vand-emulsions-linoliemaling kan påføres i større lagtykkelser, da denne maling ikke rynker. Den kan overmales, når vandet er fordampet dvs. efter ca. 2 timer. På det tidspunkt er malingen ligeledes berøringstør. Malingen gennemhærder stadig i samme tempo som en normal linoliemaling. Dvs. det kan forventes, at malingen først er gennnemhærdet efter 3-5 uger. Malingen er helmat, den er afsmittende og følsom for vand. Dvs. at når malingen bliver våd, vil den blive opløst.

Hvilken type linolie, der anvendes til fremstilling af maling med linolie i vand-emulsion ud fra ældre principper, har ikke den samme store tekniske betydning, som ved fremstilling af udendørs maling. Dog har det en indeklimamæssig betydning - se næste afsnit.