Facts om linolie og linoliemaling - Linolie

Berit  Lindegaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 14.

Facts om linolie og linoliemaling - Linolie

Linolie og linoliefremstilling

Linolie er et naturprodukt, der udvindes fra hørfrø. Udvindingen foretages enten ved en presning eller ekstraktion. Ved anvendelse af linolie som bindemiddel til malingsfremstilling er det presningsmetoden, som primært anvendes.

Linoliens egenskaber er afhængig af hørfrøenes dyrkning samt udvindingsmetode og efterfølgende forarbejdning.

Hørfrø indeholder ca. 40% olie. Ved en koldpresning, som foregår ved stuetemperatur, er udbyttet ca. 20%. Ved en varmpresning, som foregår ved at frøene opvarmes til en temperatur på 80-100°C, er udbyttet ca. 25-30%. Ved ekstraktion, som foregår ved anvendelse af et opløsningsmiddel til at ekstrahere olien, opnås et olieudbytte på op til 40% af hørfrøene.

Jo større udbyttet er, jo flere urenheder fra frøene kommer med i olien. De fleste urenheder kan filtreres af olien.

Linolie var malerhåndværkets vigtigste bindemiddel fra ca. 1600-tallet til 1950. Linoliemaling har i dag fået en renæssance. De fleste linoliemalinger i dag er fremstillet ud fra ældre tiders principper.

En del af de tilsætningsstoffer, som anvendtes tidligere, kan ikke fås i handlen eller er forbudt at anvende af miljømæssige årsager. Linoliemalinger er ligeledes ofte ikke udviklet til produkter, som lever op til vor tids krav til fx påføring, hærdetider, begrænset kridtning og farveændring. Dette medfører ofte problemer og misforståelser, når der anvendes linoliemaling. Herudover er der en del håndværksmæssige principper ved fremstilling af linoliemaling og metoder til forarbejdning af linolien, som er glemt.