Stress kan skyldes dårlig ledelse

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

leder og stress

Stress kan skyldes dårlig ledelse

3 min.

Har du prøvet at få ondt i maven over at skulle på arbejde? Ligge vågen om natten pga. arbejdsopgaver? Have svært ved at overskue en normal arbejdsdag? Have hukommelses- og koncentrationsbesvær ved simple opgaver på arbejdspladsen? Så har du muligvis stress.

Stress på arbejdspladsen hænger ofte sammen med dårlig ledelse, ifølge en undersøgelse af psykisk arbejdsmiljø, som analysefirmaet CASA har foretaget for DM blandt privatansatte medlemmer.

Har en arbejdsplads lav social kapital, har medarbejderne oftest også stress eller stresslignende symptomer.

Social kapital er graden af f.eks. tillid, retfærdighed og samarbejdsevne i virksomheden. Det kunne eksempelvis komme til udtryk i, om din chef har tillid til, at du kan løse en opgave på egen hånd, eller om chefen efter eget ønske skal kontrollere medarbejderen gentagende gange og være inde over selv de mindste opgaver. Ved sidstnævnte kan medarbejderen føle, at chefen ikke har tillid til en, hvilket kan sætte ekstra pres på og kan stresse medarbejderen.

Man kan godt tåle at være stresset i et par dage, men kommer man over en uge, kan det være farligt for helbredet.

Der er dog forskel på, om medarbejderen selv rækker ud til chefen efter hjælp, eller om chefen selv blander sig i medarbejderens egne opgaver, uden at det er et ønske fra den ansatte.

Stress faktaboks

Hvad skyldes stress?

Stress kommer ofte fordi chefen ikke kender sine medarbejdere, eller at der stilles alt for høje krav til den enkelte ansatte.

Stressen kan også skyldes større forandringer i organisationen, hvilket svækker den sociale kapital, som samtidig også øger stressniveauet hos de ansatte. Det er ofte ikke selve forandringen som giver stress, men de manglende informationer og inddragelse fra ledelsen.

Stress kommer altså ofte af: 

  • Manglende kendskab til den enkelte medarbejder
  • For høje krav
  • Manglende inddragelse

Det betyder ofte, at hvis medarbejderne oplever ovenstående, viser vedkommende mindre engagement. Det fører til, at chefen gerne vil kontrollere den ansatte mere ifølge CASA-undersøgelsen.

CASA-undersøgelsen vidner om medarbejdere, der føler sig kørt over af deres chef. De bliver ikke lyttet til og inddraget i forandringer, og de har ikke tillid til, at chefen fortæller dem sandheden.

Det skaber lav social kapital. Sammenhængen mellem stress og lav social kapital er derfor stor.

Det er derfor chefens opgave at skabe trygge rammer og god trivsel, således at der er trivsel og arbejdsglæde i afdelingen. En nærværende leder kan altså være midlet mod stress.

Vil du vide mere?

Læs meget mere om vores kurser i stressforebyggelse lige her. De kan både bruges som medarbejder og chef: 

Kilde: Rapport om undersøgelse af psykisk arbejdsmiljø, som analysefirmaet CASA har foretaget for DM blandt privatansatte medlemmer.