DIGISTONE - Digital betonskærm - Introduktion

Lars Nyholm Thrane

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 15.

Illustration over hvordan anvendelsen af en digital beton skærm i bybilledet kunne se ud. Billedet viser et stort øje på en bygningsvæg med indstøbte lysledere.

DIGISTONE - Digital betonskærm - Introduktion

DIGISTONE var et 2-årigt forsknings-og udviklingsprojekt, løbende fra november 2012 til februar 2015, støttet af EU's 7. rammeprogram. Konsortiet ønskede at udvikle et innovativt, intelligent byggemateriale, hvor de gode egenskaber i en af byggebranchens foretrukne byggematerialer, nemlig beton, fik nye udtryk med lys. Formålet var at udvikle en digital betonskærm, med en række fordele fremfor velkendte LED og LCD skærme i kraft af sin robusthed overfor vandalisme og vejrlig.

Digistone Konsortiet forudså en udendørs digital løsning, der - samlet - ville være betydeligt mere energi og ressourceeffektive end LED og LCD udendørs skærme og desuden prismæssigt konkurrencedygtigt til sidstnævnte. Løsningen skulle være resistent over for elementer og hærværk, og ikke en belastning for miljøet ved behov for overdreven vedligeholdelse.

Konceptet blev baseret på omhyggeligt placerede lysledere, indlejret i beton, som gav mulighed for et levende billede, der blev sendt gennem materialet og vist direkte på betonoverfladen.

Som afslutning på projektet, blev en prototype udviklet, bestående af fire betonklodser samlet til én skærm. Skærmen blev styret af et hardware system, som modtog data fra en PC og på den måde muliggjorde visningen af film og illustrationer på betonens overflade. Når skærmen var slukket, fremstod den ved første øjenkast som en rå betonoverflade.