
Kultiveret kød ude i verden – et nedslag
Det estimeres, at der på verdensplan er mere end 150 aktive virksomheder indenfor området ”kultiveret kød”.
Området har tiltrukket mere end 2,8 mia. USD siden 2016 (Good Food Institute (GFI), 2022). Der er p.t. to produkter godkendt til salg: ”Chicken nuggets” fra Good Meat (godkendt i USA og Singapore) samt kultiveret kylling fra Upside Foods (godkendt i USA).
Nedenstående er eksempler på nogle af de aktiviteter, der er på området.
Europa
Der er endnu ikke indsendt en ansøgning til den europæiske sundhedsmyndighed (EFSA) om godkendelse af kultiveret kød i EU. Italien har valgt at forbyde kultiveret kød ud fra hensynet til den italienske fødevarearv og beskyttelse af borgernes sundhed.
De hollandske myndigheder har i sommeren 2023 godkendt smagning af kultiveret kød fra virksomhederne Mosa Meat og Meatable, begge med base i Holland. Mosa Meat er startet op af Mark Post, beskæftiger 120 medarbejdere og arbejder på opskalering af produktionen af celler fra kvæg. Meatable har fokus på at udvikle kultiveret kød baseret på celler fra grise. Meatable har netop annonceret, at en pølse bestående af 1/3 kultiveret grisekød og 2/3 plantemateriale kommer på markedet (restauranter) i 2024 i Singapore.
USA
Eat Just Inc. (Californien) udvikler og sælger plantebaserede alternativer til animalske produkter som fx æg. “Good Meat” var først i verden med en godkendelse til at sælge kultiveret kød baseret på celler fra kylling til brug i kyllingenuggets i Singapore. ”Good Meat” tiltrak 460 mio. USD i nye investeringer efter Singapores godkendelse.
Upside Foods (Californien) har godkendelse til at sælge kultiveret kylling. Virksomheden har netop lanceret bygning af en produktionsfacilitet i kommerciel skala (forventes klar i 2025), der ifølge virksomhedens hjemmeside siges at være den første af sin slags i verden.
Wildtype (Californien) er en af flere startups, der producerer kultiveret fisk (laks). Wildtype afventer godkendelse af deres produkt fra de amerikanske myndigheder. Ifølge beskrivelser fra flere journalister (og et par udsendte kolleger fra Teknologisk Institut) smager Wildtypes kultiverede laks som traditionel laks.
Andre aktører at holde øje med
Der er også en del forskning i Israel, hvor virksomheden Believer Meats (tidl. Future Meats) udvikler kultiveret kød baseret på celler fra kylling. Derudover forsker BioBetter Ltd. i produktionen af “sustainable animal-free growth factors”. Også i England arbejdes der på mere økonomiske vækstmedier, der understøtter effektiv celledeling (Multus Biotechnology).
Fork&Good er en af de amerikanske opstartsvirksomheder, som måske er længst fremme i forhold til at fremstille et produkt med kødegenskaber til en konkurrencedygtig pris. Fork&Good adskiller sig fra andre virksomheder ved at anvende genmodificering til at gøre cellerne mere produktionsegnede. Læs mere i historien "Det tænker DMRI om kultiveret kød"