Projekt - OPSYS 2.0

Ivan  Katic

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 82.

Avenger - Control box from Neogrid

Projekt - OPSYS 2.0

Projektstart marts 2019. Projektet blev afsluttet marts 2023.

Både EU og IEA anser energifleksibilitet fra bygninger som vigtig for at kunne gennemføre den kommende omlægning af energisystemerne fra fossile brændsler til vedvarende energi (VE).

I dag kan en varmepumpe stoppes i perioder, hvor der er lidt VE i nettet, men det er ikke muligt aktivt at lagre varme og dermed forlænge det tidsrum, hvor varmepumpen kan slukkes. Dette kan gøres med OPSYS-konceptet, hvor varmeafgiverne styres, så rumtemperaturen kan øges (indenfor komfortbåndet) før en periode med lidt VE i nettet, så der lagres varme i bygningens interne konstruktioner. Varme, som afgives, når varmepumpen efterfølgende slukkes, gør det muligt, at varmepumpen kan være slukket i en længere periode.

En anden mulighed er at lagre varme i en vandbeholder, f.eks. brugsvandstanken, ved at øge temperaturen af denne før en periode med lidt VE i nettet. På den måde kan OPSYS-konceptet tilbyde energifleksibilitetsservices til elnettet, som kan være med til at stabilisere dette.

Med udgangspunkt i disse ideer har projektet vist, hvordan overskud af elektricitet fra et solcelleanlæg på huset – med OPSYS-controlleren – kan udnyttes til et øget egetforbrug i huset og dermed øge den økonomiske fordel ved individuelle solcelleanlæg, da der skal sælges mindre strøm til nettet til en meget lav tarif.

Den prædiktive controller blev brugt til at forudsige spidsproduktion og spare lagerkapacitet i sådanne perioder, så ingen eller lidt PV-elektricitet blev spildt. Integration af varmepumpe og gulvvarme blev også demonstreret i praksis og undersøgt teoretisk. I løbet af projektet er flere forhindringer blevet overvundet, især hvad angår kommunikationen mellem de forskellige komponenter, men i sidste ende blev der fundet et funktionelt setup, der kunne demonstrere energifleksibilitet.

 

Du kan læse mere om projektresultaterne i slutrapporten nedenfor:

 

Deltagere

  • Teknologisk Institut (projektleder)
  • Neogrid
  • AAU
  • Wavin
  • Bosch

 

Bevilligede midler

Projektet er støttet af EUDP.