3D-print gav Newtec øget styrke og vægtreduktion til kamerakomponent

Sigurd Vigen Pedersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 11.

Sortering af kartofler

3D-print gav Newtec øget styrke og vægtreduktion til kamerakomponent

Fynske Newtec Engineering A/S laver optiske sorteringsmaskiner til henholdsvis kartofler og gulerødder, og hertil bruger man også kamerateknologi. Til et af disse kameraer skulle man bruge en gitterstruktur til at holde de optiske komponenter, og den valgte man at designoptimere til 3D-print.

I Newtec Engineering sidder en stor udviklingsafdeling, som arbejder med forskellige kamerateknologier - og et af disse kameraer blev en del af 3D-print designoptimeringsforløbet DfAM, som er initieret af Dansk AM Hub. 

3D-print holder til kameraobjektivHer kiggede man sammen med Teknologisk Institut på at optimere selve den gitterstruktur, der holder alle de optiske komponenter på kameraet, som Newtec gerne vil montere på en drone - og vægt spiller naturligvis en rolle i den forbindelse.

Markant optimering af styrke og vægt

Udfordringen med den oprindelige komponent - og egentlig alle iterationer siden da - var hovedsageligt at holde alle de optiske komponenter fast, uanset hvilken orientering kameraet befandt sig i. Især rotation er ret vigtig her, og det havde været svært at designe noget, der var præcist nok til at holde det hele fast, samtidig med at det også var rigidt 
samt let at flytte rundt på og teste. 

Her var 3D-print den helt rigtige løsning, og gevinsterne har især været i forhold til vægten, da komponenten er blevet markant lettere end tidligere, fordi man bruger aluminium i stedet for plast, og af samme grund er styrken også øget markant. Endelig er selve økonomien også bedre, da Newtec ikke skal have specialfremstillet en komponent, som har nok styrke til at holde konstruktionen. Helt konkret ende gitterstrukturen med at veje blot 143 gram, og volumen blev reduceret med 75,8 %, mens styrken blev øget med hele 794 %.

Vi ser et ret stort potentiale i 3D-print. Mere og mere faktisk i takt med at vi køber flere og flere printere fordi vi hurtigt finder ud af, at vi kan lave komponenter meget hurtigere og lave mange flere prototyper. Også i forhold til pris er det ret relevant, at komponenter, som bliver brugt i de forskellige maskiner, kan laves betydeligt billigere

- Mads Peters, Newtec Engineering A/S

I videoen herunder kan du høre mere om Newtec Engineerings erfaringer med 3D-print i DfAM forløbet.

Kort om DfAM-forløbet

I løbet af det seneste halve år har Dansk AM Hub i samarbejde med partnerne Teknologisk Institut, PLM Group, Hexagon og Wikifactory haft 15 danske SMV’er tilknyttet et nyt innovationsforløb med henblik på at styrke virksomhederne til i endnu højere grad at drage fordel af det teknologiske og forretningsmæssige potentiale inden for 3D-print. Forløbet har fået navnet Design for Additive Manufacturing (eller DfAM) og fokuserer på at udbrede 3D-print til små- og mellemstore virksomheder samt at yde konkret støtte og hjælp til at arbejde med teknologien igennem design. Det konkrete mål for DfAM-forløbet er at re-designe deltagernes produkter eller komponenter, hvilket muliggør at disse fx kan fremstilles med større styrke, mindre materialespild, ny og bedre funktionalitet eller on-demand.