3D-printede gribere optimerer industrirobotter

Jeppe Skinnerup Byskov

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 65.

Robotool

3D-printede gribere optimerer industrirobotter

Robotgribere skal være så lette og fleksible som muligt, for at opnå den bedste ydeevne. Teknologisk Institut har produceret 3D-printede gribere i titanium for virksomheden RoboTool.

Robotter er efterhånden blevet en integreret del af produktionslinjerne i mange danske virksomheder. Den stigende efterspørgsel giver øgede muligheder for optimering af alle komponenter på en industrirobot. Dette var tilfældet hos RoboTool, der til konstruktionen af en robot til Tulip Food Company kontaktede Teknologisk Instituts specialister for at få produceret en griber i titanium.

Da titanium er et meget let og samtidig stærkt materiale, er det oplagt at benytte i robotindustrien, for jo lettere en robotgriber er, jo hurtigere kan den bevæge sig og jo mere præcist kan den gribe om det produkt den arbejder med.
​​ Lad os hjælpe dig med produktion af 3D-print

- Vi har tidligere fået 3D-printet emner i plastik, og derfor tænkte vi at det måtte være muligt at printe griberen i metal, siger Ingolf Sveidahl, projektleder hos RoboTool.

Tendensen inden for robotproduktion går mod en mere specialiseret produktion, hvor seriestørrelsen bliver mindre og mindre og derfor er der et stigende behov for fleksibel produktion af delkomponenter.

- 3D-print egner sig godt til små serier, hvor man kun skal producere få af hver enkelt emne. Vil man herefter ændre på emnet, kan man nemt ændre på sin 3D-tegning og sætte nye emner i produktion uden yderligere omkostninger. Derfor gør teknologien sig godt hos robotvirksomheder, da der oftest benyttes få af den samme type robotter i en produktionslinje, siger Troels Bovbjerg, konsulent hos Teknologisk Institut.

Læs mere: produktion med 3D-print

3D-teknologien rummer mange fordele

Hos RoboTool ser man også oplagte muligheder for at benytte 3D-print til produktion af flere typer af gribere.

- Vi producerer altid kundespecifikke gribere, og typisk kun i meget få eksemplarer, da de skal passe til den enkelte robot. Derfor vil det være oplagt for os at 3D-printe flere slags gribere, siger Ingolf Sveidahl.       

På grund af griberens komplekse konstruktion, er 3D-print også en omkostningseffektiv produktionsmetode. Ved 3D-print bygges komponenten op af metalpulver, mens den på traditionel vis skal fræses ud af et stort stykke metal eller svejses sammen af mindre stykker. Og så er metoden hurtigere end traditionel produktion og giver samtidig mulighed for løbende optimering.

- Efter produktionen af de første gribere har vi arbejdet videre med udviklingen af griberne, sammen med RoboTool. Designet er blevet yderligere optimeret, ved at lave griberen hul indeni, hvilket gør den endnu lettere, siger Troels Bovbjerg.
Se hvordan vi kan hjælpe dig med 3D-print

Teknologisk Institut oplever i øjeblikket en markant stigende efterspørgsel på prototyper, pilotproduktion og serieproduktion af 3D-print i metal hos en række danske produktionsvirksomheder. 

Læs mere om RoboTool robotgriberen udviklet til Tulip her

3D-print, 3d, 3D print, AM, additive manufacturing