Udstyr fra virtual reality-industrien røber om mobile robotter er sikre

Kasper Camillus Jeppesen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 34 76.

Udstyr fra virtual reality-industrien røber om mobile robotter er sikre


I fremtiden vil de mobile robotter være meget mere synlige i samfundet – blandt andet på hospitaler og fabrikker. Og det kræver, at robotterne er sikre at omgås. Derfor har Teknologisk Institut undersøgt, hvordan forskellige punkter på mobile robotter bevæger sig, når robotterne bremser og accelererer.


- Det tillader os at fortælle noget om, hvor stabil robotten er i alle retninger, når den bevæger sig – om tyngdepunktet flytter sig, og om den rent faktisk overholder de bremselængder, som producenten har sat i deres manual, siger konsulent med fokus på mobile robotter hos Teknologisk Institut Kasper Camillus Jeppesen.

Sikre, mobile robotter

Teknologisk Institut indviede i 2019 Cobot Lab, der hjælper danske virksomheder med succesfuld og sikker implementering af kollaborative robotter – et begreb, som typisk leder tankerne hen på stationære robotarme i nærkontakt med mennesker.

Men man må ikke glemme de mobile robotter i denne sammenhæng. Det påpeger forretningsleder Mads Mathiesen fra Teknologisk Institut.

- Virksomheder er også nødt til at gøre sig tanker om, hvilken sikkerhedsstrategi man vil benytte i integrationen af mobile robotter, siger han.

- Varierende underlag og hældning på underlaget i kombination med varierende payloads kan påvirke de mobile robotters evner til at undgå kollision og opretholde dynamisk stabilitet. Hvis forholdene afviger væsentligt fra de scenarier, der er testet fra producenten, kan det være nødvendigt at validere den faktiske løsning som del af den samlede CE-mærkning, tilføjer han.

Teknologisk Institut anvender VR-udstyr til mobile robotter.

Virtual reality-udstyr til at tracke nedbremsning og stabilitet

Teknologisk Institut har anvendt tracking-udstyr fra virtual reality-industrien, hvor stationære enheder udsender infrarødt lys, som trådløse modtagere kan bruge til at beregne, hvordan modtagerne er placeret i forhold til hinanden samt i forhold til de stationære enheder.

- Det vil sige, jo flere vi placerer af dem på robotten, jo flere punkter kan vi tracke hen over nedbremsningen, forklarer Kasper Camillus Jeppesen.

Kasper Camillus Jeppesen tilføjer, hvor vigtigt det er, at robotten er sikker, uanset hvilke modifikationer eller hvilken last man kører rundt med.

- Hvis du som firma har købt en mobil robot, og du gerne vil have den til at transportere ting rundt i eksempelvis dit varelager, så kan det være, du har installeret hylder, skabe eller andet på robotten, som gør, at den faktisk kunne ende med at blive ustabil, når den tager sving hurtigt, eller når den nødstopper, afslutter han.

Teknologisk Institut tester mobile robotters bremselængde med VR-udstyr

Sikkerhed skal tænkes ind fra starten

Mads Mathiesen vurderer, at potentialet for kollaborative, mobile robotter er stort med den stigende efterspørgsel på kundetilpassede løsninger, som giver en produktion med lav volumen og høj miks.

- De giver en unik mulighed for at have maksimal fleksibilitet i produktionen og kan udfordre konventionelle løsninger med statiske installationer af transportbånd, siger han og fortsætter.

- Men som med alle andre kollaborative løsninger på markedet, skal sikkerheden tænkes ind fra starten for at udnytte de fulde potentialer i teknologien og dermed implementere sikre, kollaborative, mobile robotter.

Teknologisk Institut arbejder på at udvide Cobot Lab med udstyr, egenskaber og kompetencer til måling af parametre for mobile robotter, der har indflydelse på deres sikkerhed - både henvendt firmaer, der har eksisterende mobile robotter, de søger modificeret eller vil bruge på utraditionel vis, men også til integratorer, producenter og startups, som laver udvikling af mobile robotter.

Se, hvordan Teknologisk Institut tester de mobile robotter i videoen øverst i artiklen og læs mere om Cobot Lab her.