
Rekordbrag i Odense med et kig ind i fremtiden
3.383 nysgerrige gæster udfordrede, afprøvede og diskuterede fremtidens robotter, da ROBOTBRAG og DIRA Business 2025 løftede sløret for næste kapitel i dansk teknologi.
Brunsvigerduften blandede sig med lyden af summende robotter og ivrige samtaler, da Teknologisk Institut sammen med Dansk Robot Netværk (DIRA) åbnede dørene til årets robotfest.
Aldrig før har ROBOTBRAG tiltrukket så mange – 3.383 deltagere strømmede gennem hallerne og teltene, hvor fremtidens teknologi ikke bare blev udstillet, men kom til live mellem hænderne på nysgerrige besøgende.
Med rekordmange udstillere og humanoide robotter i centrum blev ROBOTBRAG 2025 ikke bare endnu et arrangement – det blev et vinduesparti til en fremtid, der allerede er i fuld gang.
− Det overvældende fremmøde viser, at danske virksomheder for alvor har forstået potentialet i robot- og AI-teknologi. De kommer ikke længere bare for at kigge, men for at finde konkrete løsninger på deres udfordringer, fortæller Henrik Jacobsen, centerchef ved Teknologisk Institut.
− ROBOTBRAG 2025 var simpelthen elektrisk. Virksomhederne kom med reelle udfordringer og gik derfra med konkrete idéer til, hvordan robotteknologi kan styrke deres forretning. Det er præcis derfor, vi afholder dette arrangement – for at bygge bro mellem teknologi og praktisk anvendelse, tilføjer han.
Rekordstemning og robotberedskab
At arrangementet slog rekord, mærkedes i hver en robotfyldt krog. Snakken gik lystigt mellem robotarme, svævende balloner og avancerede kameraer.
Samtidig lød det klart fra både DIRA og Teknologisk Institut: Robot- og AI-teknologi er ikke længere luksus, men nødvendighed for danske virksomheders overlevelse og vækst.
Alligevel har kun hver tiende virksomhed en reel strategi. Det skal ROBOTBRAG lave om på – og det kunne mærkes.
Talenter, teknologier og tætte dialoger
Læringsdagen om fredagen blev også en fest for fremtidens talenter. Hele seks 8. klasser dystede i robotopgaver til Teknologidagen, mens elever, studerende og lærere fra hele landet lod sig inspirere af alt fra robotbagerier til avanceret automation.
− Det er fantastisk at se, hvordan unge mennesker kaster sig over teknologien med nysgerrighed og gåpåmod. Læringsdagen og Teknologidagen handler om at åbne øjnene for, at en erhvervsuddannelse eller et teknisk studie er en billet til de mest spændende jobs – og til at forme fremtidens Danmark. Vi har brug for alle talenter, og her kan virksomheder og unge virkelig mødes, siger Michael Nielsen, bestyrelsesleder i DIRA.
Teknologidagen 2025 afholdes som en del af læringsdagen på DIRA Business & ROBOTBRAG 2025, og er stablet på benene med lærlingeakademierne fra LEGO Koncernen, Danfoss, Novo Nordisk, Grundfos, samt ErhvervsTanken, T.E.G. Solution og Videnscenter for Automation og Teknologi.
Fra sci-fi til virkelighed
En af de helt store trækplastre var en vaskeægte humanoid robot, Unitree G1, der i anledning af robotfesten viste sig frem på dansk grund for første gang.
Robotten hilste, balancerede og sendte både studerende, virksomheder og specialister i tænkeboks: Er det her fremtidens kollega?
Teknologisk Institut udgav samtidig rapporten "Humanoide robotter: Når robotterne ligner mennesker".
− Vi står på tærsklen til det næste store teknologispring, forklarer Henrik Jacobsen.
− Humanoide robotter kan revolutionere brancher med mangel på arbejdskraft, men vi skal være proaktive. Det handler ikke bare om at købe teknologien – men om at skabe de rette rammer for samarbejdet mellem mennesker og disse nye robotkollegaer.
Med blikket mod både himmel og hverdag
Men ROBOTBRAG handlede ikke kun om humanoide robotter: Her var højtflyvende robotter og hurtige robotter. Kvalitetssikrende kameraer, avanceret AI og spirende startups. Robotter til alt lige fra rutineopgaver til rumfart. Mikroalger, der har været i rummet, en stratosfærisk ballon klar til Arktis, og et medrivende oplæg fra Kina-ekspert Christina Boutrup, som satte turbo på erkendelsen: Udviklingen går stærkt – og Danmark skal følge med!
− Vi skal ikke være bange for udviklingen, men vi skal være forberedte, påpeger Henrik Jacobsen.
− De virksomheder, der allerede nu opbygger deres robotberedskab, står stærkest i fremtiden – uanset hvilke udfordringer, der måtte komme. Det var præcis det budskab, vi ønskede at formidle med ROBOTBRAG 2025.
Vi står parat til at hjælpe dig videre
Er du blevet inspireret? Har du en automationsudfordring, eller vil du høre mere om, hvordan din virksomhed kan få gavn af den nyeste robotteknologi?
Teknologisk Institut er sat i verden for at få den nyeste teknologi i brug til glæde og gavn for danske virksomheder og deres ansatte. Så vi står klar til at hjælpe dig videre.
Se hvordan Teknologisk Institut kan hjælpe dig