5 gode råd når du designer til 3D-print

Kristian Rand Henriksen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 12 62.

Mand og kvinde kigger på design på skærm

5 gode råd når du designer til 3D-print

Vil du gerne i gang med at designe til 3D-print – og helst med så gode resultater som muligt? Så er der hjælp at hente herunder.

Forretningsleder og 3D-print ekspert Kristian Rand Henriksen giver her fem gode råd, som er værd at huske på, når du skal designe til 3D-print.

  1. Vend kasketten om!
    For at designe til 3D-print, skal vi vende kasketten om. I tiden før 3D-print har det altid kostet ekstra, når man skulle fjerne materiale - med 3D-print koster det lige pludselig ekstra at tilføje materiale. Når du designer til 3D-print som fremstillingsmetode, skal du derfor have ekstra fokus på, hvor lidt materiale du kan nøjes med.
  2. Husk at 3D-print ikke bare er 3D-print
    To mand kigger på 3D-print design på skærmSørg for at have en basal teknologisk forståelse af de forskellige 3D-print teknologier – der er nemlig forskel på, hvordan du designer til FDM (Fused Deposition Modelling), SLS (Selective Laser Sintering) og SLM (Selective Laser Melting). Fx har FDM og SLM det til fælles, at de begge kræver supportstruktur, når der printes, mens SLS ikke kræver support. Til gengæld er den helt store forskel, at FDM printes med plasttråd, mens SLM printes i metalpulver. Derfor er det vigtigt at se på, hvilken teknologi du har til rådighed - og at du har en forståelse af begrænsningerne og mulighederne ved denne teknologi.
  3. Få styr på kontaktfladerne
    Når jeg designer til 3D-print, starter jeg typisk med at få helt styr på placeringen af mine kontaktflader til andre parter. Derefter forbinder jeg kontaktfladerne på den mest optimale måde - og med så lidt materiale som muligt.
  4. Kig over hækken til naboen
    Med 3D-print kan du ofte opnå en økonomisk gevinst såvel som nye muligheder ved at kigge på omkringliggende parter i fx et maskineri eller et produkt – dvs. de parter, som sidder i kontakt med din 3D-printede part. Mange gange er der mulighed for at lave det, der hedder part-konsolidering, hvor en part får tilføjet flere og nye funktioner, ved at flere parter sættes sammen i én.  
  5. Print, print, print!
    Når vi udvikler nye parter i Center for Industriel 3D-print, er vores mantra ”print, print, print!”. 3D-print er oprindeligt udviklet som et prototypeværktøj, så brug det endelig sådan. Hvis du har adgang til en FDM-printer, er det bare med at få printet nogle prototyper i dit udviklingsforløb - det vil helt sikkert spare dig både tid og penge. Du kan nemlig hurtigt teste ideerne af og få afklaret alle de spørgsmål, som du ikke får besvaret ved at kigge i CAD-programmet.

Så det er bare med at prøve mulighederne af, og hvis der skulle opstå behov undervejs, er du naturligvis velkommen til at kontakte os i Center for industriel 3D-print – så kan vi sikkert hjælpe dig videre.