Bühler lægger glasur med 3D-printede dyser
Bühler Meincke udvikler og producerer maskiner til småkage- og kikseproduktion verden over - og de bruger 3D-print til en række komponenter på deres forskellige maskiner.
Nogle af disse komponenter er dyser, som bruges til at lægge glasur på forskellige småkager, og som kan mixe forskellige farver glasur og placere dem forskelligt på kagerne. Det kunne fx være et juletræ, hvor en farve er grøn som træet, en anden er gul som stjernen og en sidste er rød til julekuglerne.
- Bühler Meincke har designet dyserne specifikt til 3D-print, og de har virkelig udnyttet designfriheden ved at lave nogle indre kanalforløb, som ikke har været mulige før, siger Kristian Rand Henriksen, forretningsleder hos Teknologisk Institut, der 3D-printer dyserne for Bühler Meincke.
Dyserne er lavet i en standardstørrelse og er enormt fleksible, da man kan lave forskellige designs af de indvendige kanaler, alt efter hvilken figur glasuren skal lave - fx græskar eller førnævnte juletræ.
Dyserne bliver printet i nylon, som er godkendt til fødevarekontakt, og efterfølgende får de en såkaldt 3S-overfladebehandling, så de er endnu lettere at rengøre.
Fordele ved 3D-print i denne case
- Ingen samlinger eller svejsninger, hvor der kan ske ophobning af bakterier
- Enorm designfrihed og fleksibilitet - redesign kan laves uden store værktøjsomkostninger
- Undgå stor lagerbeholdning - kun 3D-filerne skal være på lager. Emnerne produceres efter behov og med kort leveringstid
- Fuld sporbarhed gennem produktionen - og materialet er godkendt til fødevarekontakt
- Meget lavere pris end konventionel fremstilling - som også ville være nærmest umulig
- Alt under ét tag på Teknologisk Institut - med rådgivning om design og materialer, 3D-print produktion samt afsluttende efterbehandling og kvalitetskontrol.