Få hjælp til effektiv rengøring og desinfektion i fødevareindustrien

Emma Bildsted Petersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 14 88.

rengørcolourbx

Få hjælp til effektiv rengøring og desinfektion i fødevareindustrien

Se webinar fra den 28. februar 2023. Udsigt til indsigt

Rengøring og desinfektion er kritiske processer i en fødevareproduktion som skal sikre, at der fremstilles produkter med høj fødevaresikkerhed og optimal holdbarhed.

Uønskede mikroorganismer i et fødevareprodukt kan forårsage, at fødevaren fordærves, eller - i værste fald - at forbrugeren bliver smittet med fx listeria eller salmonella.

Rengøring og desinfektion af problematiske overflader
Effektiv rengøring og desinfektion af overflader kan være en udfordring i produktionsmiljøet i fødevarevirksomheder, fx på grund af mange samlinger, sprækker eller uhensigtsmæssige konstruktioner, hvor snavs og mikroorganismer kan skjule sig og derfor er svære at fjerne.

Samtidig ønsker mange fødevareproducenter at spare på de ressourcer, der anvendes til rengøring i form af fx tid, kemikalier og vand, og det stiller ekstra store krav til producenterne, der skal kunne dokumentere, at de midler og metoder, der benyttes til rengøring og desinfektion er effektive, også under vanskelige forhold.

Teknologisk Institut kan hjælpe jer med at få lavet denne dokumentation og teste både rengøringsprodukter og desinfektionsmidler samt den anvendte metode under reelle forhold.

Er de alternative løsninger brugbare?
Der introduceres jævnligt såkaldt alternative løsninger, som har til formål at reducere ressourcerne til både rengøring og desinfektion. Ét eksempel er smudsafvisende overflader, som har til formål at reducere ressourcerne til rengøring, og et andet er antimikrobielle overflader, som har til formål at reducere antallet af mikroorganismer på overfladen. For at sikre, at de alternative løsninger fungerer i praksis, er det vigtigt at undersøge, dels hvordan effekten påvirkes af kontakt med fødevarer, dels hvordan dagligt slid og rengøring påvirker effekten af overfladerne.

Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe med?

Teknologisk Institut tilbyder bl.a.:

  • Vejledning om valg af rengøringsprodukter og desinfektionsmidler med henblik på optimal holdbarhed og høj fødevaresikkerhed
  • Sammensætning af testprogram for rengørings- og desinfektionsmidler evt. ved feltstudie, eller i Teknologisk Instituts pilotanlæg
  • Screening af rengørings- og desinfektionsmidler i laboratorieskala for at udvælge de bedst egnede produkter
  • Kurset ’Rengøring og god hygiejne – Optimering af rengøring og produktionshygiejne til længere holdbarhed’, der henvender sig til kvalitetsmedarbejdere i fødevarevirksomheder og ledere i rengøringsfirmaer