Materialers porøsitet og overfladeareal (BET) - Casestudie: Porøsitet i farmaceutiske produkter

Christoffer Mølleskov Pedersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 10 55.

Materialers porøsitet og overfladeareal (BET) - Casestudie: Porøsitet i farmaceutiske produkter

Vil du gerne forstå og forbedre dit produkt med nano- eller mikrostrukturer?

Så lad vores specialister hjælpe dig. Her på Teknologisk Institut kan vi hjælpe dig med at bestemme dit produkts fysiske egenskaber med et bredt udvalg af avanceret udstyr.

Case

I dette casestudie blev porøsiteten af to håndkøbsmedicin (OTC1 og OTC2) medicintabletter undersøgt med mikro-CT-scanning, kviksølvsporosimetri og gasadsorption. De to OTC-lægemidler, har samme virkning, men OTC1 hævder at have en hurtigere effekt.

Hvorfor undersøge porøsiteten?

Porøsiteten af en tablet beskrives ud fra porestørrelsen samt fordelingen af porerne, der til sammen har en stor påvirkning på kvaliteten af tabletten. Porøsitetsmålinger anvendes som en indikator for tablettens holdbarhed, luft- og fugtindtrængning samt tablettens robusthed. Det vil sige både knusningsstyrken, men også evnen til at modstå coating processer. Porøsiteten kan også evaluere om væske kan trænge ind i tabletten og opløse den. Kritiske egenskaber for kvaliteten for et lægemiddel. Derudover kan et højt overfladeareal forbedre opløseligheden og opløsningen, og virke som en kontrolparameter for korrekt dosering eller biotilgængelighed. Opløsningshastigheden af en tablet kan være proportional med overfladearealet.

Resultat

Mikro-CT-scanning afslører, at OTC1 inkluderer et andet stof, der har en højere porøsitet. Materialer med høj porøsitet opløses hurtigere og giver det effektive lægemiddel hurtigere adgang til blodstrømmen og når den ønskede terapeutiske virkning på kortere tid.

illustration of microCT cross sections in pharmaceutical products

Porøsitetsforskellen bekræftes med kviksølvsporosimetri og gasadsorption i både nano- og mikrometerområdet.

illustration with two graphs from porosity measurements