Mobil robot koblet på 5G for første gang i Europa – baner vej for nye brugsscenarier

Jonas  Bæch

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 13 83.

Mobil robot koblet på 5G for første gang i Europa – baner vej for nye brugsscenarier

For første gang i Europa er det lykkedes at koble Spot - en mobil, firbenet robot - på 5G-netværk. Det er sket i et samarbejde mellem Teknologisk Institut, TDC NET og Ericsson, og det kan åbne for nye brugsmuligheder for robotterne.


Robotteknologi bliver mere og mere avanceret, og den ses flere steder - både i danskernes hjem, men i endnu højere grad ude i produktionshallerne, hvor robotterne i stigende grad arbejder side om side med danskerne.

Men hvis mobile robotter - som den mere terrængående Spot, der er udviklet af Boston Dynamics - i fremtiden skal kunne aflaste eksempelvis redningsmandskab, budbringere og sikkerhedspersonale, kræver det endnu mere båndbredde.

I dag kan Spot nemlig primært anvendes indendørs, da den skal kunne tilgå et stabilt netværk. Samtidig skal operatøren befinde sig tæt på robotten for at kunne styre den. Men de begrænsninger er det nu lykkedes Teknologisk Institut at fjerne i samarbejde med den fælles 5G Innovation Hub drevet af TDC NET og Ericsson.

5G åbner muligheder

Det er første gang i Europa, at en robot som Spot er blevet koblet på 5G-netværket.

- Det landsdækkende 5G-netværk, der er blevet færdigudrullet af TDC NET i samarbejde med Ericsson i slutningen af 2020, er kendetegnet ved højere hastigheder og lavere latenstid, fortæller Toke Binzer, underdirektør hos TDC NET, og fortsætter:

 - Spot-samarbejdet med Teknologisk Institut er et godt og konkret eksempel på de muligheder, der åbnes for med TDC NET’s landsdækkende 5G-netværk. Når man kobler de kendte teknologier som droner og mobile robotter til det hurtigere netværk, kan de løse nye, mere krævende opgaver og på den måde levere øget værdi. Vi er stadig tidligt i udviklingen, men baseret på de partnerskaber, vi sammen med Ericsson driver ud fra vores Innovationshub, er vi godt på vej til at realisere potentialet i 5G.

-

Ifølge Jonas Bæch, konsulent fra Teknologisk Institut, gør 5G-netværket det blandt andet muligt at styre mobile robotter som Spot fra distancen samt indsamle, hente og bruge data fra robotten i realtid.

- Indtil nu har kontrollen af robotten Spot kørt over WiFi. Det har betydet, at man har mistet kontrollen over Spot lige så snart, at robotten er gået fra at befinde sig indenfor til udenfor, eller den har bevæget sig mere end 30 meter væk fra operatøren, fortæller Jonas Bæch og fortsætter:

- Når kontrollen af Spot derimod foregår over 5G-netværket, behøver operatøren ikke være i nærheden, men kan styre robotten fra et hvilket som helst sted. Samtidig vil man på sigt kunne indhente data og billeder fra robotten i realtid, hvilket kan give robotteknologi en ny rolle inden for blandt andet inspektion, sikkerhed og i beredskabet.

Teknologisk Institut modtog som de første i Danmark to eksemplarer af den firbenede robot Spot i september 2020 fra robotvirksomheden Boston Dynamics

Inspektion af pigtråd i HCA Airport

Én af de opgaver, som en Spot på 5G-netværket muligvis kan hjælpe med, er blandt andet inspektion af hegn. I mange lufthavne, byggepladser og havne er man underlagt nogle sikkerhedsregler, der kan betyde, at man flere gange i løbet af en dag skal sikre sig, at hegnet ikke er beskadiget.

Lorenz Technology, Teknologisk Institut og Hans Christian Andersen Airport har arbejdet sammen om at undersøge muligheden for at detektere og analysere tilstande af pigtrådshegn ved hjælp af deep learning-metoder.
 


I en lufthavn som Hans Christian Andersen Airport på Fyn er det sikkerhedspersonale, der inspicerer hegnet for at sikre, at det ikke er beskadiget.

- Vi har sammen med Lorenz Technology undersøgt, om man kan automatisere den her tidskrævende proces. Ved at lade en robot gå langs hegnet og kontinuerligt optage billeder og analysere billederne, kan vi så få et indblik i om hegnet skulle være defekt. Til at analysere billederne anvender vi kunstig intelligens og et regelsæt, som vi har sat op for, hvordan pigtråden ser ud, når den er intakt, fortæller Thomas Høiberg Giselsson, der er seniorspecialist hos Teknologisk Institut, og fortsætter:

- Ønsker man realtidsanalyser er det nødvendigt enten at kunne behandle data direkte på Spot eller effektivt at kunne overføre data til en egnet enhed. Vores forsøg viste, at der er et potentiale for, at robotten Spot på 5G kan være med til at muliggøre realtidsanalysen.

5G er den femte generation inden for mobilteknologi og er kendetegnet ved højere hastigheder, mindre forsinkelser og høj kapacitet/båndbredde

Udviklingen af robotteknologi til pigtrådsinspektion er en del af resultatkontrakten "D4 Emerging Robotics – Robotter i nye applikationer" støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen under Uddannelses- og Forskningsministeriet.