Ny hybridvarmepumpe i Danmark skal give energibesparelser i industrien

Claus Schøn Poulsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 14.

Hybridpumpe

Ny hybridvarmepumpe i Danmark skal give energibesparelser i industrien

Et nyt testanlæg med en ny højtemperaturvarmepumpe hos virksomheden Arinco er hentet hjem fra Norge og sat i drift. Nu skal et demonstrationsprojekt vise, om Teknologisk Instituts lovende teoretiske beregninger for både energibesparelser og CO2-reduktion holder i virkeligheden.  

Højtemperaturvarmepumpen er en såkaldt hybridvarmepumpe, der anvender en blanding af vand og ammoniak som kølemiddel. Det særlige ved varmepumpen er, at den kan udnytte overskudsvarmen fra industrielle processer. I dag lukker danske produktionsvirksomheder oftest bare spildvarmen ud i den blå luft. Arla Foods’ mælkepulverfabrik Arinco i Videbæk bru­ger en stor mængde varme til at tørre pulveret og har samtidig store mængder spildvarme, der skal køles væk. Derfor er fabrikken velegnet til at illustrere, om hybridvarmepumpen med stor effekt og ved høje temperaturer på sigt kan anvendes til at reducere virksomhedens og hele Danmarks energibehov.

- Hvis beregningerne for testanlægget holder, vil energiforbruget til produktion af varme og køling falde med 78 procent, og vi vil udlede 1.450 tons CO2 mindre hvert år. I tal er energibesparelsen 7.500 MWh pr. år, og det svarer til den energi, som 780 parcelhuse på 150 kvadratmeter og med energimærke A2 bruger til opvarmning i løbet af et år, oplyser Arla Foods’ Global Energy Manager Poul Erik Madsen.

Åbenlyse klima- og miljøfordele – og et forretningsmæssigt guldæg?
Forsøgsanlægget skal køre et års tid for at opnå entydige resultater. Arla Foods har også planer om at installere varmepumper på mejeriet i Rødkærsbro.

- Potentialet med at bruge hybridvarmepumpen er enormt for dansk fødevareindustri og anden procesindustri, påpeger Tage Petersen fra Teknologisk Institut og tilføjer: Anlægget kan relativt hurtigt installeres hos de procesvirksomheder, der har brug for både varme og køling. Selve installationen er ganske ukompliceret, og der anvendes gammelkendt teknologi – dog med en virkningsgrad, der er blevet væsentligt forbedret de senere år.

Det nye testanlæg hos Arinco er en del af et EUDP-­projekt. Udover Teknologisk Institut, Arla Foods og Industri Montage Vest deltager Anhydro, Affalds­varme Aarhus, Thise Mejeri og Århus Slagtehus.

Fakta
Det danske firma Industri Montage Vest har via et samarbejde med Teknologisk Institut fået øje på den i Danmark hidtil oversete hybridvarmepumpe fra Norge og fået agentur på teknologien. Hybridvarmepumpen har potentiale til at kunne reducere Danmarks energibehov.