Præcisionsfermentering

Henrik  Grothe

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 09.

Ærter - Tørrede

Præcisionsfermentering

Fermentering vurderes til at være en af de vigtigste nøgler i den grønne omstilling og en vigtig teknologi til at nå vores reduktion indenfor CO2.

Præcisionsfermentering er beskrevet som en af de vigtigste teknologier til at skabe f.eks. en mere bæredygtigt foder – og fødevareindustri, men også i forhold til fremtidens medicin og brændstofteknologier.

Teknologien går ud på at dyrke mikroorganismer, der allerede findes i naturen, i store ståltanke. Her kan der produceres proteiner og fødevarekomponenter, der i dag produceres med dyrehold og ved brug af fossile ressourcer. Størstedelen af de proteiner, der i dag anvendes i fødevareindustrien er produceret animalsk, hvilket belaster CO2-udledningen væsentligt.

Præcisionsfermentering adskiller sig typisk fra øvrig fermentering ved, at mikroorganismerne, der indgår, er blevet designet til formålet f.eks. ved hjælp af genmodificering i et laboratorium.

Ved præcisionsfermentering udnytter man mikroorganismer som bakterier, svampe, mikroalger eller gærceller til at fremstille forskellige stoffer som f.eks. komponenterne til mælk, kød, vitaminer, kræft- og malariamedicin samt smags- og aromastoffer til fødevarer.

Man kan f.eks. anvende præcisionsfermentering hvis man vil producere en rød farve, og vil anvende den røde farve fra rødbeder. Her kan der undgås et stort spild af rødbeder, ved at producere farven med en gær gennem fermenteringsprocessen fremfor at bruge rødbeden.