
Præcisionsfermentering
Præcisionsfermentering er beskrevet som en af de vigtigste teknologier til at skabe fx en mere bæredygtig foder – og fødevareindustri, men også i forhold til fremtidens medicin og brændstofteknologier.
Fermentering vurderes til at være en af de vigtigste nøgler i den grønne omstilling og en vigtig teknologi til at nå vores reduktion indenfor CO2.
Teknologien går ud på at dyrke mikroorganismer, der allerede findes i naturen i store ståltanke i stedet for i dag ved brug af fossile ressourcer eller via dyrehold. Mange proteiner, der i dag anvendes i fødevareindustrien er produceret animalsk, hvilket belaster CO2-udledningen væsentligt.
Ved præcisionsfermentering udnytter man mikroorganismer som bakterier, svampe, mikroalger eller gærceller til at fremstille forskellige stoffer som fx komponenterne til mælk, kød, vitaminer, kræft- og malariamedicin samt smags- og aromastoffer til fødevarer.
Præcisionsfermentering adskiller sig fra øvrig fermentering ved, at mikroorganismerne, der indgår, er blevet designet til formålet f.eks. ved hjælp af genmodificering i et laboratorium.