Produkter – Overfladebelægninger

Henrik Horup Reitz

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 48.

Close-up af metalemner i æske

Produkter – Overfladebelægninger

Værktøjers og maskindeles levetid afhænger i høj grad af det slid, de udsættes for - men sliddet kan reduceres betragteligt ved hjælp af overfladebehandling.

Med den rette overfladebehandling kombineret med optimalt materialevalg er det muligt at mindske eller helt eliminere slid. I mange tilfælde kan brugen af smøremidler også helt undgås.

Vi fremstiller belægninger til de fleste former for produktionsværktøjer, maskindele og færdige komponenter. Belægningerne bruges mod slid, korrosion, friktion og som slip-let belægninger eller til dekorative formål. Nogle af belægningerne er elektrisk isolerende, katalytisk aktive eller ionledende for specifikke ioner.

Teknologisk Instituts Tribologicenter tilbyder en lang række belægninger (CrN, TiAlN, DLC, TiN, TiCN, TiO2, Al2O3, YSZ og rene metaller) og overfladebehandlinger (PVD, ionimplantering, IBAD, plasmanitrering og kombinationsbehandlinger).

Oversigt over tribologiske overfladebehandlinger

 

HiPIMS PVD-belægninger

Tribologicenteret har udviklet tre nye PVD-belægninger, baseret på den nyeste HiPIMS-teknologi (HP):

Billede af Versal-HP belægning på kuglerVersal-HP - til særligt krævende spåntagning
En ny slidstærk belægning baseret på den nyeste HiPIMS-teknologi, som er velegnet til særligt vanskelig spåntagning. Belægningen har yderligere vist fremragende levetid med 40% højere skærehastighed. Versal-HP har desuden fremragende egenskaber ved stansning og formgivning af f.eks. rustfrit stål. 

 

Billede af ny HiPIMS CrN-HP belægning på kerner

CrN-HP - når der skal noget ekstra til
En ny og forbedret type kromnitrid-belægning, som er hårdere, mere glat og tæt. Herudover er belægningen yderst duktil, på trods af sin store hårdhed. CrN-HP kan derfor øge levetiden for en lang række værktøjer, sliddele og maskinkomponenter. Tilbydes også i en særlig Super-Slip (SS) version (CrN-HPSS) til vanskeligt afformbare plastmaterialer.

 

Billede af TiBto belægning på fræsere

TiBto-HP - noget helt særligt til aluminium og titan
Helt ny belægning, bestående af det keramiske materiale titandiborid. Med en hårdhed på 3800 HV er det Tribologicentrets hidtil hårdeste belægning. Velegnet til knive samt stanse-, forme- og ekstruder-værktøjer, der skal bearbejde støbt eller valset aluminium samt  andre klæbende materialer.

 

Billede af kerner belagt med CrN (kromnitrid)CrN – en fleksibel løsning til mange formål
Kromnitrid (CrN) har en lang række gode egenskaber, som gør belægningen meget velegnet til sliddele, formgivningsværktøjer til bl.a. plast og metal samt en lang række maskinkomponenter. 

    


Billede af maskindel med selvsmørende DLC belægning (diamondlike carbon)DLC – til tørsmøring af bevægelige dele
Diamond Like Carbon (DLC) er en belægning, der kombinerer grafits smørende egenskaber med diamants store hårdhed. DLC er velegnet til bevægelige dele af f.eks. rustfrit stål for at undgå rivninger.

 

Billede af snitstempel belagt med TiAlN (titanaluminiumnitrid)TiAlN – til stansning, formgivning og spåntagning
Hele TiAlN-gruppen af PVD belægninger er karakteriseret ved meget stor hårdhed og høj temperaturstabilitet. Dette gør TiAlN-belægningerne til meget slidstærke belægninger med mange anvendelsesmuligheder. 


   

Billede af lukkerulle belagt med TiN (titannitrid)TiN – til skærende og formgivende bearbejdning af metaller
TiN er en klassiker inden for tribologiske belægninger og anvendes som belægning til f.eks. skærende eller formgivende værktøjer. Velegnet mod afsmitning af f.eks. messing. 

 

Billede af ionstrålen under ionimplantering af medico-deleIonimplantering – den usynlige styrke
Ionimplantering giver øget slidstyrke på knivsægge og præcisionsstanseværktøjer, og stor forbedring af korrosionsbestandighed på f.eks. værktøjer til sprøjtestøbning.

 

Billede af maskindele under plasmanitreringPlasmanitrering – den moderne nitreringsproces
Plasmanitrering anvendes til nitrering og nitrokarborering af stål ved lavere temperaturer end ved de traditionelle processer. Resultatet er hårde og slidstærke overflader med gode glideegenskaber. 

 

Billede af farvespil i aluminiumoxidlagOxider – TiO2, YSZ og Al2O3
Oxidbelægninger kan f.eks. bruges til elektrisk isolerende belægninger, selvrensende overflader, forbedrede slip-egenskaber, ikke-lodbare overflader m.m.