Nano- og mikrostrukturerede overflader er penge værd for industrien

Jacob Ask Hansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 81.

Nano- og mikrostrukturerede overflader er penge værd for industrien

Fremskridt inden for nanoteknologisk forskning gennem de seneste 10 år har medført en række banebrydende resultater der kan overføres til dansk industri og være med til at udvikle og videreudvikle nye og eksisterende produkter og dermed forbedre den danske konkurrenceevne.

Resultater indenfor design af metaloverflader med nano og mikrostruktur kan forbedre eksisterende produkter og processer samt føre til nye innovative produkter. Blandt andet har eksperimenter vist, at virkningsgraden for en varmeveksler kan forbedres markant ved at strukturere overfladen af denne med mikro- og nanostrukturer.

Udnyttelsen af disse resultater i industrien har dog været begrænset, idet de anvendte metoder har været omkostningstunge, svære at opskalere og ikke været i stand til at klare industriens krav til robusthed.

Nu kan industriens behov imødekommes med en unik kombination af teknologier: Nano- eller mikrostrukturering opnås ved deponering af små nano- eller mikropartikler (kolloider) på en overflade, efterfølgende bruges disse kolloider som maske for deponering af tribologiske belægninger eller industrille ætseprocessor. Med denne teknik, kaldet kolloidlitografi, er det muligt at massefremstille robuste nano- og mikrostrukturerede overflader på store tredimensionelle objekter til konkurrencedygtige priser.

I modsætning til andre teknikker til overfladestrukturering giver denne fremgangsmåde en ekstremt robust og slidstærk overflade. Samtidig sikres det, at der ikke afgives skadelige stoffer under belastning og drift.

Teknologiplatformen er generisk, og metoderne kan således anvendes i mange forskellige industrielle sammenhænge, hvor der kan opnås en række tekniske, økonomiske, energi- og miljømæssige fordele.

Nano-illustration

 

 

Teknologisk Institut arbejder med disse anvendelser:

  • Forbedrede varmevekslere der sikrer energibesparelser og højere produktkvalitet (http://www.ene-hvac.eu)
  • Nedsættelse af friktion i gear, lejer og hydraulik blandt andet inden for vindmølleindustrien
  • At opnå optiske effekter på plastemner
  • At opnå forbedret vdhæftning på støbte plastemner
  • At opnå slip-let effekter i støbeprocesser og dermed reducere brugen af miljøskadelige slip-midler
  • Nye sensorer med høj sensitivitet, der samtidig er billige at producere.

 

TiO2 i sig selv har en nanosøjlestruktur i anatase fasen, men ved hjælp af kolloid litografi kan der tilføres ekstra mikrometer størrelse strukturer