Teknologisk Institut klar med base til planteost med et højt proteinindhold

Sabine Pape Holst

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 19 30.

Billede af planteost

Teknologisk Institut klar med base til planteost med et højt proteinindhold

Som de første kan Teknologisk Institut nu præsentere en base for en plantebaseret ost med et højt proteinindhold uden brug af palmefedt.

Det var ikke meningen, at det skulle ende med en plantebaseret ost, da Teknologisk Instituts konsulenter arbejdede med at udvikle kødanaloger. Men efter at have udsat en blanding af protein fra havre, ærter og græskarkerner for højt tryk og temperatur endte de med, hvad der bedst kan beskrives som en plantebaseret blanding af en skæreost og en norsk myseost.

— Vi arbejdede med high moisture extrusion, hvor vi ikke fik processeret proteinerne ordentligt i forhold til at lave en kødanalog. Men den smeltede masse, der kom ud, var blød i midten og mindede meget om en ost. Der tænkte jeg, at det også måtte være muligt at gøre kontrolleret, fortæller Sabine Pape Holst, teknisk konsulent ved Teknologisk Institut.

Højt proteinindhold

I omkring et år har Mette Thomsen arbejdet med at genskabe ostebasen, der kan komme helt op på 60 procent protein. Til sammenligning har en typisk planteost et proteinindhold på cirka 0 procent. Den nye planteost har en gel-lignende struktur, og Teknologisk Institut betragter det som en base, der kan bygges videre på.

— Lige nu ligner osten en norsk myseost, da den er er lavet på protein fra havre, ærter og græskarkerner, som har nogle gode funktionelle egenskaber, men giver en mørk farve. Det vil være virkelig spændende at få inputs til, hvordan vi kan gøre den hvid, eller hvis der er en virksomhed, som har en god idé til smagen, siger Sabine Pape Holst.  

Skal endnu tættere på en traditionel ost

Det næste skridt for ostebasen er at forme den som en skæreost. På Teknologisk Institut har vi udviklet en ny dyse til vores ekstruderingsanlæg, der kan give osten den rette form. Den nye dyse bliver taget i brug i løbet af sommeren.

Vi leder efter et samarbejde

Hvis du og din virksomhed går med tanker om at udvikle på en planteost, men mangler en base, så tag fat i Sabine Pape Holst, og hør om planteosten fra Teknologisk Institut er noget for jer.

Læs mere her