Tribologi – Friktion, slid, slip, smøring

Henrik Horup Reitz

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 48.

Tribologisk overfladebehandling af gevind snittappe

Tribologi – Friktion, slid, slip, smøring

Udsnit af slidt værktøjsdelSlid
Slidproblemer kan som oftest løses med den rette overfladebehandling. F.eks. kan levetiden af  produktionsværktøjer til metal- og plastbranchen samt en lang række maskinkomponenter forlænges med mere end en faktor 10.
 

 

Billede af påklæbninger på lokkenålRivninger/klæbning
Hvad enten der er tale om rivning mellem værktøj og det bearbejdede materiale eller rivninger mellem f.eks. maskinkomponenter af rustfrit stål, har Tribologicenteret den helt rigtige løsning af problemet.
 

 

Billeder der viser korrosionsskader på værktøjKorrosion
Korrosion i f.eks. luftafgange i sprøjtestøbeforme og værktøjer kan afhjælpes med bl.a. ionimplantering med krom.

Dette vil typisk forlænge formenes standtid med 3-10 gange.

 

Udsnit af plastformværktøjSlip
Afformning og slip inden for sprøjtestøbning kan forbedres signifikant. Samtidig  øges formenes slid- og korrosionsbestandighed og kvaliteten af de støbte emner holdes på højeste niveau gennem hele formens levetid.


 

Billede af tandhjulEliminering/minimering af smørebehov
Reduceret brug eller eliminering af smøremidler til bevægelige maskindele og -komponenter kan ofte lade sig gøre ved brug af Tribologicenterets specialudviklede lavfriktionsbelægninger –  de såkaldte diamantlignende kulstofbelægninger (DLC’er).

 

Billede af belagte skærende værktøjerForlænget levetid
Ved at benytte den optimale belægning i forbindelse med slid og korrosion kan materialenedbrydning reduceres eller helt undgås. I stedet for uventede maskinnedbrud bliver det muligt at forlænge levetiden signifikant og planlægge eventuel vedligehold. 

 

En detalje af et måleværktøjMålkorrektion
Med Tribologicenterets kromnitrid (CrN) belægning med tykkelser på mere end 30 µm kan der let foretages målkorrektioner i forbindelse med renovering af sprøjtestøbeværktøjer eller ved eventuel fejlbearbejdning.