Tusind år gammel landbrugsform skal revolutioneres af robotter

Tsampikos  Kounalakis

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 13 67.

-

Tusind år gammel landbrugsform skal revolutioneres af robotter

Ti forskellige partnere skal i det europæiske projekt CANOPIES kigge nærmere på samarbejdet mellem mand og robot i et ustruktureret, udendørs miljø som druemarker.


Mens solen skinner i hård konkurrence med de mange drueklaser, der hænger overalt i marken i Italien, går de mange arbejdere rundt og plukker, samler og transporterer druerne.

Druer er blevet dyrket og plukket af mennesker i mange tusinder af år, og de anvendte metoder har ikke ændret sig meget på al den tid.

Men nu har ti partnere - seks videnscentre og fire små og mellemstore virksomheder (SMV'er) - slået sig sammen i det europæiske projekt CANOPIES, hvor de vil se nærmere på samarbejdet mellem mand og robot i et ustruktureret og udendørs miljø, så arbejdet med at plukke druer af høj kvalitet kan gøres mere effektivt og mindre besværligt for menneskelige arbejdere.

- Projektet CANOPIES repræsenterer det første forsøg på at indføre et samarbejdsparadigme inden for præcisionslandbrug for permanente afgrøder, hvor landbrugsarbejdere effektivt kan arbejde med robothold for at udføre agronomiske indgreb, såsom høst eller beskæring af druer, siger specialist ved Teknologisk Institut Tsampikos Kounalakis.

-
Her er én af i alt fire mobile platforme, der gennem projektet skal udvikles til at blive druehøstrobotter. Platformen skal tilpasses både til transport af kasser med høstede druer (logistikrobotter) og vil blive udstyret med dobbelt armtorso til udførelse af agronomiske opgaver såsom høst eller beskæring (landbrugsrobotter).


Målet med CANOPIES-projektet er at udvikle nye interaktioner og samarbejder mellem mennesker og robotter og koordinering af flere robotter for at opnå omhyggelig plukning af de modne og let beskadigelige druer.

Det kræver komplekse teknologier at få robotterne til at udføre specifikke opgaver i samarbejde med både andre robotter og med mennesker.

- Vi arbejder på en robot, der skal plukke druerne så forsigtigt, at intet går til spilde, mens en anden robot samler druerne fra den første og transporterer dem fra marken. Begge opgaver kræver komplekse opfattelsesprocesser, kommunikation, delt planlægning efter aftale, forudsigelse af menneskelige intentioner, interaktion og handling. Og så skal opgaverne udføres under reelle forhold, det vil sige på ujævnt terræn under skiftende lys- og vejrforhold, siger Tsampikos Kounalakis.

- Både robotter og mennesker servicerer altså plukkeren. Og det er en ny måde at tænke på, tilføjer han.

Stor betydning for fremtiden

CANOPIES-projektet vil udfylde det nuværende hul i udviklingen af ​​fuldt autonome robotløsninger til permanente afgrøder.

Og ifølge Andrea Gasparri fra italienske Universitá degli Studi Roma Tre og projektkoordinator for CANOPIES vil dette have stor betydning for industrien og befolkningen.

- CANOPIES repræsenterer ikke kun en stor mulighed for at opnå et mere bæredygtigt landbrugsparadigme, men det giver også muligheden for at gøre landbruget attraktivt for den yngre generation. Dette opnås gennem et effektivt samarbejde mellem mennesker og robotter, der involverer banebrydende robot-, AI- og VR-løsninger, siger han.
 

De ti partnere i projektet er...


Projektet er finansieret af EU og vil løbe fra 2021-2024.