Ustabil vedvarende energi kan stabiliseres med batterier

Lasse Stenhøj Ingvardsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 11 99.

BESS anlæg

Ustabil vedvarende energi kan stabiliseres med batterier

Teknologisk Institut skal undersøge, hvordan storskala batterier kan stabilisere fremtidens elforsyning, som i stor udstrækning vil blive forsynet fra fluktuerende vedvarende energikilder som vind og sol.

Energiforsyningen har store udfordringer med stabile leverancer af strøm, når hovedparten af den danske elforsyning skal bestå af energi fra vindmøller og solcellepaneler. Lagring af strøm i batteri kan være en del af løsningen og nu har Teknologisk Institut som en del af projektet Battery Energy Storage System, BESS opbygget et unikt forsøgsanlæg i Aarhus i form af et storskala batterisystem i forsøgsformat.

- Vi kan takke de forudsigelige kraftværker for den stabilitet som vi har i elnettet i dag med konstante netfrekvenser og spændingsniveauer. Men, hvad sker der, når vi indfaser vedvarende energi og udfaser kraftværkerne? Derfor er det vigtigt, at der udvikles pålidelige batteriløsninger, som kan sikre forbrugerne og industrien elektricitet på vindstille dage eller ved fejl på vindmølleparker, siger projektleder Johan Hardang Vium, Teknologisk Institut.

Bess Interiør

Teknologisk Institut vil i projektet, BESS -  Battery Energy Storage System - undersøge, hvordan batterier kan være et middel til at sikre stabilitet i elnettet, og om batterier er den rigtige løsning i forhold til økonomi, sikkerhed og udrulning i praksis. De første erfaringer med nettilkoblede batterier indhøstes nu på Teknologisk Institut i samarbejde med Vestas og Energi Danmark.

Energi Danmark er med i projektet, idet de som balanceansvarlig for både forbrug, produktion og vedvarende energi ser det som vigtigt at være med i udviklingen af det fremtidige energisystem.

- For at vedvarende energi bliver udnyttet bedst muligt, ser vi batterier som én af de mulige teknologier, der kan lagre energi og være med til at sikre stabiliteten i elnettet, siger analytiker Thomas Brouer, Energi Danmark.

Vindmølleparken Horns Rev III blev vedtaget i slutningen af 2014 og er dermed endnu et skridt i retningen af grønnere strøm til forbrugerne. For Vestas er netop mere vindenergi og hvordan vi får mest muligt ud af denne motivationen for at deltage i batteriprojektet.

- Vestas deltager i BESS-projektet overordnet set for at få en større viden om, hvordan batterisystemer potentielt kan komplementere vindkraft og dermed understøtte en større andel af vedvarende energi i elnettet fremover, siger specialist i plant control Systems Rasmus Lærke, Vestas.

Fordelen ved batterier er, at de kan afgive og modtage strøm meget hurtigt og kan derfor sikre stabiliteten i elnettet fra døgn til døgn og fra sekund til sekund. Hvis forsøgene giver positive resultater vil næste skridt være at afprøve batterisystemer i meget stor skala i det virkelige liv.

Batterianlægget indvies den 16. september 2015 kl. 13.00 på Teknologisk Institut i Aarhus ved bygning 22.

Projektet bliver støttet af ForskEL.