Høreapparater får strøm fra brændselsceller

Leif Højslet Christensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 33 00.

Høreapparater

Høreapparater får strøm fra brændselsceller

Genopladelige høreapparater vil få en ladetid på mindre end 30 sekunder.

De fleste forbrugere vil kunne nikke genkendende til frustrationen over en mobiltelefon, der løber tør for strøm. Mange kan genkalde sig billederne af desperate rejsende siddende på gulve i afrejsehaller for at suge en smule strøm ud af en stikkontakt i gulvhøjde.

For verdens cirka 50 millioner høreapparatbrugere sker det flere gange ugentligt, at deres høreapparater løber tør for strøm. Og sammen med den sidste strøm fra høreapparatet forsvinder også deres evne til at høre.

Det har indtil nu ikke været muligt at fremstille et genopladeligt batteri til høreapparater, som kunne holde en hel dag. Da traditionel teknologi for genopladning desuden typisk kræver mange timer i en stikkontakt, før batteriet har genvundet sin styrke, har høreapparatbranchen i mange årtier været tvunget til at anvende små engangsbatterier.

Faglig leder på Teknologisk Institut Jan H. Hales udtaler:

- Inden for høreapparater betyder størrelsen alt. Det skal være så småt som muligt. Derfor er det også en udfordring at gøre brændselscellerne små. Men vores forventning er, at vi kan nå derhen, hvor vi gerne vil.

Høreapparatsbrugere skal i de fleste tilfælde skifte de svært håndterbare zinc-air-batterier flere gange om ugen. En besværlig og irriterende øvelse som i brugerundersøgelser rangerer blandt de største problemer ved høreapparater i dag.

Høreapparater med brændselsceller drevet af biomethanol giver mulighed for at drive et høreapparat en hel dag og foretage en enkel genopladning på mindre end 30 sekunder.

Projektet sigter mod at udnytte flere års udviklingsarbejde på brændselsceller gennem blandt andet projektet Fuel Scale Integrate. Målet er nu at lancere verdens første brændselscelledrevne høreapparat samt klargøre alle de nødvendige komponenter til en bred udrulning hos samtlige producenter af høreapparater.

Samfundspotentiale
Antallet af ældre er stigende, og dermed vil der i fremtiden og blive flere personer, der får brug for et høreapparat. Både for ældre og yngre brugere er det vigtigt, at det er let at benytte sig af et høreapparat. Her er det væsentligt, at det er let og hurtigt at oplade apparatets batteri. Derudover er der den miljømæssige faktor, at man i dag smider store mængder brugte batterier til høreapparater ud.

Kontakt

  • Teknologisk Institut, 2630, Taastrup, Leif Højslet Christensen, 7220  3300
  • Sonion A/S, 4000, Roskilde, Rasmus Barfod, 4630 6666
  • Widex A/S, 3540, Lynge, Per Kokholm, 4435 5759

Innovationsfondens investering: 10,6 millioner kr.

Samlet projektbudget: 26,6 millioner kr.

Varighed af projektet: 2,5 år

Projektets officielle titel: Fuel Cell Powered Hearing Aids