Få indblik i dine kernetalenter og styrk samarbejdet med chefen

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Chef og ansatte

Få indblik i dine kernetalenter og styrk samarbejdet med chefen

4 min.

Kvaliteten af dit arbejde og den værdi du skaber for virksomheden, afhænger i høj grad af samarbejdet med din chef. Men et stærkt samarbejde med chefen kræver, at du har stor indsigt i dine egne styrker og svagheder.

Her får du et indblik i de syv psykologiske grundfunktioner, og hvordan de former dine kernetalenter.

Den italienske psykiater Roberto Assagioli (1888-1974) foreslog, at mennesker har syv psykologiske grundfunktioner: Vilje, følelse, tanke, fantasi, logik, passion og handling. De psykologiske funktioner former dine kernetalenter og derved også din evne til at skabe gode menneskelige relationer – blandt andet med din chef. Med gode menneskelige relationer menes der blandt andet evner som lederskabfølelsesmæssig intelligens og konfliktløsning.

 

De syv psykologiske grundfunktioner

Alle mennesker besidder alle syv psykologiske funktioner, men nogle funktioner vil altid være mere udviklet end andre. Derfor er nogle af funktionerne altid mere fremtrædende i vores personlighed og vores kernetalenter.

1. Vilje

Vilje beskriver evnen til at træffe beslutninger. Viljestærke mennesker udstråler ambition, mod og beslutsomhed. De er ofte stærke ledere – uanset om de er ansat i en lederstilling eller er en del af medarbejdergruppen.

2. Følelse

Følelse er evnen til at fornemme sine egne, samt andres følelser. Følelse fortæller dig kort sagt om situation er behagelig eller ubehagelig. Mennesker hvor følelse er en dominerende psykologisk funktion er meget venlige, empatiske og omsorgsfulde.

3. Tanke

Tanke er evnen til at reflektere og danne forståelse for begreber og koncepter. Mennesker hvor tanke er dominerende har let ved at forstå koncepter og sætte ord på dem, og er ofte meget innovative.

  • Vilje, følelse og tanke er de primære psykologiske funktioner, ifølge Assagioli. De resterende fire funktioner, opstår af evnen til at kombinere de primære psykologiske funktioner.

4. Fantasi

Fantasi er evnen til at kombinere tanke og følelse og skabe indre billeder derigennem. Mennesker med en højt udviklet fantasi er kreative og harmoniskabende og udstråler ofte humor og spontanitet.

5. Logik

Logik er evnen til at kombinere tanke og vilje på analytisk vis, så en målrettet og dybdeborende tankegang former sig. Logiske mennesker er dygtige til at skelne mellem rigtig og forkert faktuel viden.

6. Passion

Passion er evnen til at kombinere følelse og vilje. Mennesker som evner dette er meget målrettede og engagerede i deres hengivelse til ting, som de er passionerede omkring. Du udstråler ofte entusiasme og oprigtighed.

7. Handling

Handling er evnen til at kombinere alle tre primære funktioner med kroppen, så du kan handle på dem. Mennesker som formår dette er meget praktiske og handlekraftige med en stærk skaberkraft.

infografik

Intet menneske har nøjagtigt den samme sammensætning af grundfunktioner. Et indblik i hvordan du udnytter netop dine kernetalenter er derfor centralt for, at du kan yde dit bedste på arbejdspladsen, og sikre et stærkt samarbejde med din chef. På samme tid er det også vigtigt at være opmærksom på, hvilke områder du ikke er stærk på, så du kan fokusere på at udvikle dem.

Vil du vide mere? 

Læs om vores mange kurser i kommunikation og samarbejde: 


Kilde: Artikel om de syv psykologiske grundfunktioner af psykiater Roberto Assagioli (1888-1974)