MPDH - et projekt om deling af solenergi i en marina (2011-2012)

Lars  Overgaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 12 95.

Ry Havnefront fotograf er Gert Skærlund Andersen

MPDH - et projekt om deling af solenergi i en marina (2011-2012)

Foto: Gert Skærlund Andersen

Marina Power Distribution Hub er tænkt som et intelligent elsystem, der kan være med til at fremme energieffektiv elektrisk og lydløs sejlads – med minimale effekter på klima og miljø. Dette har været målet med et projekt, som Teknologisk Institut og en række samarbejdspartnere har gennemført for Gudenå-systemet i Silkeborg - Ry området.

Projektet har afdækket mulighederne for at udvikle et intelligent elsystem med Smart Grid funktionalitet til fremtidens marina: En løsning, der fokuserer på lokal udveksling af bæredygtig elektricitet mellem traditionelle både, elbåde, solcelledrevne elbåde, solceller og elnettet – en markant nyskabelse inden for det maritime område. Et vigtigt element i pilotprojektet har været at indhente data om den sejlende trafik på Gudenåen og søerne.

Der har været fokus på en god og konstruktiv dialog med alle, der færdes på og ved åen og søerne, og derfor har vi haft kontakt til sejl- og motorbådsklubberne i Silkeborg og Ry ligesom vi gennem en skemaundersøgelse til alle godt 2500 bådejere i sø systemet har indhentet værdifuld information. Vi fik over 800 svar på vores skemaundersøgelse hvilket viste at der var stor interesse for projektet”, fortæller projektleder Lars Overgaard fra Teknologisk Institut.

Med midler fra forskningsprogrammet ForskEl i ryggen har Teknologisk Institut i Århus afdækket rammerne for lokal effektiv deling af vedvarende energi i et marina-miljø – desværre med flere afgiftsbaserede regler som modvirker effektiv lokal udnyttelse af f.eks. solceller på både eller marina. Et vigtigt projektresultat som kan hjælpe Søhøjlandets sejlads med at komme et skridt videre ind i fremtiden er resultatet af en stor spørgeskemaundersøgelse blandt bådejere. Ledetråden har været en ’intelligent maritim anvendelse af klimavenlig el’ i et projekt, som har taget sit udgangspunkt ved Silkeborg Søerne, men med relevans for andre lukkede vandsystemer med motorbåde.

Uddrag fra projektets konklusion på Teknologisk Instituts engelske hjemmeside, hvor slutrapporten fra projektet ligeledes kan hentes

Fakta
Projektets navn var ’Marina Power Distribution Hub with Smart-Grid Functionality’, og projektleder var Lars Overgaard fra Teknologisk Institut i Aarhus.

Projektet løb fra 1. februar 2011 til 30. juni 2012.

Projektet er blevet støttet med i alt 1,6 mio. kr. fra Energinet.dk forskningsprogrammet ForskEL under Klima- og Energiministeriet. Partnerne i projektet var Teknologisk Institut, Solbaaden ApS, EnergiMidt A/S, Skanderborg Kommune, Destination Skanderborg, Silkeborg Kommune, Hjejleselskabet og Kvickly i Ry.

Se mere information om andre relevante projekter og besøg vores videncenter her