3D-print gav lettere specialværktøj til Larsen Strings

Kristian Rand Henriksen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 12 62.

Violin med strenge

3D-print gav lettere specialværktøj til Larsen Strings

Larsen Strings producerer nogle af verdens bedste strenge til nogle af verdens bedste musikere - og i et 3D-print designoptimeringsforløb fik de mulighed for at teste 3D-print til et specialværktøj i produktionen.

Metal 3D-print værktøj til fremstilling af strengeDen danske virksomhed Larsen Strings producerer strenge til celloer, violiner og violaer. I produktionen har virksomheden en forholdsvis stor værktøjskomponent, hvor der i dag med traditionel fremstilling bliver fræset en del materiale ud - så det er materiale, der bare går til spilde. Derfor ønskede man at undersøge, om 3D-print kunne være en mulighed, da man så kun bruger det materiale, som er nødvendigt for at lave komponenten. 

Det fik man mulighed for i designoptimeringsforløbet DfAM - Design for Additive Manufacturing - som er initieret af Dansk AM Hub. På billedet til højre kan man tydeligt se resultatet af topologioptimeringen, som har resulteret i et design med organiske former og knoglelignende struktur.

Udfordringerne ved den her komponent i dag er, at det er en komponent, som vi en gang i mellem skal bruge en ny af. Samtidig er det et materiale, som kan være svært at få fat i, og det er svært at bearbejde i, så derfor vil vi gerne kigge på andre materialer, hvor man bruger mindre mængder

- Lasse Krogh Johannsen, Larsen Strings

Lavere vægt og større styrke - men også højere pris

I projektet valgte man med hjælp fra Teknologisk Institut at printe komponten i titanium, som er både let og stærkt, og man lykkedes med at reducere vægten med 43 % og samtidig øge styrken med 130 % - desværre endte prisen også med at stige med 200 % og derfor går Larsen Strings ikke videre med løsningen i første omgang.

I videoen herunder fortæller Larsen Strings om de muligheder, de ser i 3D-print.

Kort om DfAM-forløbet

I løbet af det seneste halve år har Dansk AM Hub i samarbejde med partnerne Teknologisk Institut, PLM Group, Hexagon og Wikifactory haft 15 danske SMV’er tilknyttet et nyt innovationsforløb med henblik på at styrke virksomhederne til i endnu højere grad at drage fordel af det teknologiske og forretningsmæssige potentiale inden for 3D-print. Forløbet har fået navnet Design for Additive Manufacturing (eller DfAM) og fokuserer på at udbrede 3D-print til små- og mellemstore virksomheder samt at yde konkret støtte og hjælp til at arbejde med teknologien igennem design. Det konkrete mål for DfAM-forløbet er at re-designe deltagernes produkter eller komponenter, hvilket muliggør at disse fx kan fremstilles med større styrke, mindre materialespild, ny og bedre funktionalitet eller on-demand.