CE-mærkning og dokumentation af byggevarer - Markedsovervågning

Anders  Elbek

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 11 46.

CE mærkning af byggevarer

CE-mærkning og dokumentation af byggevarer - Markedsovervågning

Når en fabrikant af byggevarer har udarbejdet en ydeevnedeklaration og påsat CE-mærkning, kan han sælge sine produkter i hele Europa. Der kræves ikke nogen yderligere godkendelser eller tilladelser.

Medlemslandene i Europa skal tillade, at CE-mærkede produkter bliver solgt på deres område. De skal også udføre markedsovervågning for at sikre, at produkterne opfylder kravene, og at det fabrikanterne skriver i ydeevnedeklarationerne også holder i virkeligheden.

I hvert land i Europa er der myndigheder med ansvar for at udføre markedsovervågning af byggevarer og for at gribe ind, hvis det viser sig, at produkter ikke opfylder kravene. I Danmark er det Trafik- og Byggestyrelsen, som er markedsovervågningsmyndighed.

Markedsovervågning er fagligt meget krævende, da der både er behov for dybtgående kendskab til produkterne, til markedet, til den Europæiske lovgivning, til standardisering samt regler og praksis for notificerede organer.

På Teknologisk Institut har vi gennem de senere år bistået myndighederne i flere lande i Europa i forbindelse med markedsovervågning af byggevarer. Det omfatter fx risikovurderinger, planlægning af markedsovervågningsindsatser, prøveudtagning, laboratorieprøvning samt tekniske vurderinger på mange niveauer.