Dansk produktionsvirksomhed: ”Vi har fået større tillid til 3D-print”

Kristian Rand Henriksen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 12 62.

Et af Danmatic' produktionsmaskiner hvor 3D-printet komponent indgår.

Dansk produktionsvirksomhed: ”Vi har fået større tillid til 3D-print”

Da virksomheden Danmatic søgte et MADE Demonstrationsprojekt, var det med en nysgerrighed for at undersøge, om 3D-print teknologien kunne optimere en komponent i en af deres maskiner. Danmatic’ deltagelse i MADE Demonstrationsprojektet blev til et tværfagligt samarbejde med Teknologisk Institut, der hjalp med at teste mulighederne for at implementere af 3D-print. Samarbejdet resulterede i fornyet tillid til 3D-print.

Et tværfagligt samarbejde var springbrættet

Virksomheden Danmatic beskæftiger sig med projektering, fremstilling, salg og service af procesanlæg til bageri- og levnedsmiddelindustrien verden over. Det var i den forbindelse, at Danmatic ønskede at undersøge mulighederne for at implementere 3D-print til et af deres komponenter, der havde direkte kontakt med fødevarer. Her blev springbrættet en ansøgning til MADE Demonstrationsprojektet, der igangsatte et netværksmøde mellem Danmatic og Teknologisk Institut, som blev til et tværfagligt samarbejde: Her havde Danmatic kendskabet til branchen og deres maskiner, mens Teknologisk Institut havde viden til at afdække 3D-print teknologien med løsningsforslag og muligheder. 
Lad os hjælpe dig med 3D-print produktion

Projektet gav fornyet indsigt og tillid 3D-print

Efter netværksmødet mellem Danmatic og Teknologisk Institut blev MADE Demonstrationsprojektet sat i gang. For at imødekomme Danmatic’ ønsker, var den løbende sparring og tests af prototyper særligt vigtige. Sparringen og prototyper betød nemlig et fornyet indblik i 3D-print, og som bonus gav indblikket også en fornyet tillid til 3D-print.

Det er helt klart, at vores tillid til 3D-print er blevet højnet. Før vi gik i gang med MADE Demonstrationsprojektet, var vores forventninger, at 3D-print havde sine begrænsninger, når det kom til prisniveauet og produktionstid – og egentligt havde vi generelt bare lave forventninger til emnernes kvalitet. De forventninger viste sig ikke at være rigtige,

Morten Lisberg Jørgensen, Danmatic.

Designfriheden åbnede for nye muligheder

En af grundende til den fornyet tillid var blandt andet på grund af designfriheden ved 3D-print, der gjorde det muligt at komme med nye og alternative løsningsforslag, som var tilpasset de ønsker, Danmatic havde for deres komponenter.

foto af en af danmatics maskiner- 3D-print har givet muligheden for løbende at optimere og tilpasse komponenternes design, som har været en stor fordel. De muligheder har man ikke med for eksempel med en produktionsmetode som plastsprøjtestøbning, fortæller Morten Lisberg Jørgensen, projekt- og udviklingsingeniør ved Danmatic.

3D-print kan bidrage positivt til SMV virksomheders udvikling

Og netop designfriheden ved 3D-print betyder også, at 3D-print kan være et fordelagtigt valg for flere virksomheder. I Danmatic’ tilfælde har særligt vidensdelingen i samarbejdet med Teknologisk Institut gjort det muligt at implementere 3D-print på en fordelagtig måde i produktionen. 

- For Danmatic er MADE Demonstrationsprojektet givet godt ud og har gjort, at vi ser 3D-print som et ligeværdigt alternativ til traditionelle bearbejdningsmetoder. Så står man som SMV-virksomhed med en interesse og nysgerrighed for, hvilke fordele 3D-print kan have for en virksomheds udvikling, så vil jeg bestemt mene, det er værd at undersøge, om MADE Demonstrationsprojektet er noget for jeres virksomhed, lyder det fra Morten Lisberg Jørgensen.

Artikel er oprindelig publiceret i anden form af MADE

MADE Demonstrationsprojekt er muliggjort ved finansiering fra Industriens Fond.

Her kan du læse mere om mulighederne i MADE – den nationale Klynge for Avanceret Produktion. Teknologisk Institut er en del af MADE.