Ekstreme bebyggelsesprocenter og godt dagslys

Mads Ottosen Fricke

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 51.

Ekstreme bebyggelsesprocenter og godt dagslys

En bebyggelsesprocent på 400-500 % er ikke ensbetydende med forringede dagslysforhold i det enkelte lejemål. Det er en af Teknologisk Instituts konklusioner i forsknings- og udviklingsprojektet ’Bæredygtige og kompakte bebyggelsestyper’.

Projektet satte fokus på at skabe et godt dagslys i forskellige arkitektonisk udformede bygninger med en bebyggelsesprocent langt over almindelig dansk praksis. Et af kriterierne var, at meget kompakte byggerier ikke må resultere i en forringet boligkomfort.

I projektet blev muligheden for at skabe gode dagslysforhold brugt som analyseparameter for boligkomforten, fordi dagslysforholdene er afhængige af bygningens design og omgivelser. 

Vi udviklede en metode til at analysere dagslyspotentialet for hele bygninger og mindre byområder. En metode, der gør det muligt at kortlægge samspillet mellem bygninger og områder, hvor det kan være problematisk at opnå gode dagslysforhold.

Ved at kombinere den udviklede analysemetode med mere traditionelle dagslysanalyser åbnes der mulighed for at bruge dagslyset aktivt i forhold til facadedesign og bygningsudnyttelse.

Ved projektets afslutning kunne det, måske lidt overraskende, konkluderes, at gode dagslysforhold er væsentligt mere afhængig af samspillet mellem de enkelte bygninger end af bebyggelsesprocenten.