Fremtidens drone har længere flyvetid og flere anvendelsesmuligheder

Kristian Oluf Sylvester-Hvid

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 34.

Jonas med drone i laboratoriet

Fremtidens drone har længere flyvetid og flere anvendelsesmuligheder

Længere flyvetid kan realisere dronens fulde potentiale. Teknologisk Institut arbejder på at erstatte batteriet med brændselsceller, så droner i fremtiden kan holde sig i luften i 24 timer i træk.

Droneindustrien er i hastig udvikling. I Danmark anvender vi allerede nu droner til inspektions-, monitorerings-, og kvalitetssikringsopgaver i virksomheder og kommuner. Dronens opgaver er bl.a. at inspicere vindmøller og hustage, mens den også benyttes til miljøovervågning og formidling.

Stort uforløst potentiale
Men dronen har potentiale til at løse langt flere opgaver. Fremtidens drone skal bl.a. levere værdifulde varer som blodprøver og medicin samt indsamle og analysere data for beredskab og landmænd.

Det kan kun lade sig gøre, hvis vi formår at videreudvikle teknologien og forlænge flyvetiden.

Fokus på energisystemer og sensorer
De mere krævende opgaver kræver autonome droner, der undgår genstande, som piloten ikke kan se. Dronerne skal også være i stand til at indsamle store mængder data og være i luften i 24 timer i træk i stedet for de p.t. 2-3 timer. 

Teknologisk Institut fokuserer på, hvordan nye energisystemer, smartere sensor- og visionteknologi samt materialeteknologi kan integreres i dronen, så den kan anvendes på nye områder. 

Brændselsceller erstatter batteri
Flyvetidsforlængelse og databehandling kræver begge meget energi. Det er problematisk, fordi energiforbruget allerede er stort hos de fleste droner. Energisystemer med højere energitæthed pr. vægt og volumen er derfor essentielt for, at dronen kan løse nye typer opgaver. Teknologisk Institut søger nye løsninger:

– Vi arbejder med brændselscellesystemer, der fx omsætter brint til energi. Brint vejer i sig selv væsentligt mindre end andre energibærere og kan på nuværende tidspunkt give to-tre gange længere flyvetid på fastvinge-droner, forklarer Kristian Sylvester-Hvid fra Center for Nanoproduktion og Mikroanalyse. – Dette arbejde fortsætter i projektperioden, hvor vi især undersøger, hvordan vi kan nedbringe dronens vægt med lettere og mindre tanke til fx lagring af brint.

Læs om vores øvrige arbejde med brændselsceller og vores samarbejde med den danske virksomhed Sky-Watch omkring udviklingen af små fastvingedroner.

Et tværfagligt projekt
Teknologisk Institut varetager i perioden 2016 - 2018 resultatkontrakten `Professionelle civile droner´, der er finansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Centrene Nanoproduktion og Mikroanalyse, Produktudvikling, Robotteknologi og Analyse og Erhvervsfremme skal sammen optimere dronernes muligheder. Målet er at få forretningspotentialet til at blomstre til gavn for danske virksomheder.