NOFA - Netværk om fødevareallergener

Inger  Olesen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 84.

Brunch med hasselnødder og havregryn

NOFA - Netværk om fødevareallergener

Proteinfragmenter og analysemetoder - det er det overordnede tema for næste netværksmøde torsdag d. 14. oktober 2021 kl. 10-15. 

Proteiner kan ændre form eller hydrolysere til peptider under fødevareforarbejdningsprocesser. Men hvor små peptider kan udløse en allergisk reaktion? Og kan disse små peptider detekteres med antigentest? Hvad er risikoen og konsekvensen ved falsk negative analyseresultater og hvordan kan man gardere sig imod det? Det er nogle af de emner vi vil komme ind på til næste møde, hvor seniorforsker Katrine Lindholm Bøgh fra forskningsgruppen om fødevareallergener på DTU kommer og gør os klogere på disse dilemmaer.

Analyser bliver også i høj grad brugt til at dokumentere fravær af allergener i produktionen eller i fødevarer. Men hvilke analyser findes der, og hvornår kan man med fordel bruge den ene metode frem for den anden? Det vil Sandra Kerbach fra Eurofins Analytik GmbH, Tyskland gøre os klogere på til det kommende NOFA-møde.

Der vil som sædvanlig også være tid til at drøfte medlemmernes specifikke problemstillinger i en erfa-udveksling.

Du kan se det endelige program ved at klikke her:

 

Vi forventer, at coronasituationen tillader fysisk fremmøde, og at det også vil være muligt at deltage via Teams.

Baggrund for NOFA

Fødevareallergener er i løbet af de senere år blevet et yderst aktuelt emne i vores samfund. Især fødevareproducenter, forhandlere og myndigheder, men i stigende grad også storkøkkener, cateringvirksomheder og restauranter oplever dagligt udfordringer i forbindelse med styring, håndtering og mærkning af fødevareallergener.

Der findes lovgivning på området, men det kan være en udfordring at udlede, hvilken betydning lovgivningen har for den enkelte virksomhed, hvordan man som virksomhed håndterer allergener korrekt, hvordan man analyserer korrekt for indhold af allergener og hvilke risici man skal være opmærksom på.

På denne baggrund har Teknologisk Institut i samarbejde med Food Diagnostics ApS og DHI Danmark oprettet netværket Netværk Omkring FødevareAllergener - NOFA.

Du kan bruge kontaktformularen til højre, hvis du har spørgsmål eller vil tilmelde dig NOFA.

Indhold og pris

Formen på netværket er to årlige møder, hvor der vil være indlæg fra relevante eksperter, opdatering på lovgivning og analyser, debat om aktuelle emner, miniworkshops og eventuelt virksomhedsbesøg. Dette suppleres med nyhedsbreve mellem møder.

På tidligere møder har vi blandet andet haft fokus på 

  • Fødevareallergi fra forbrugerens synspunkt
  • Acceptable ricisi og Food Safety Culture
  • Grænseværdier - workshop
  • Allergener i fødevarestandarderne
  • Virksomhedsbesøg
  • Voksenallergi
  • Repræsentativ prøveudtagning
  • Risikovurdering
  • Allergenstyring

Et virksomhedsmedlemsskab koster 5.750 DKK/år ex. moms og inkluderer deltagelse af maks. to personer, som dagligt håndterer fødevareallergener, fødevareallergi og/eller intolerance. Der kan forekomme deltagerbetaling til dækning af ekstra udgifter ved eksempelvis eksternt afholdte møder, ophold og forplejning. Første møde koster 575 DKK ex. moms for ikke-medlemmer. Beløbet fratrækkes kontingentet ved indmelding. 

Hvad kan et medlemskab af NOFA hjælpe dig med?

  • Formidle information og udveksle erfaringer omkring fødevareallergener
  • Opsamle og dele viden omkring fødevareallergener, lovgivningsmæssige spørgsmål, grænseværdier, mærkning, spormærkning, metoder til validering, fødevaresikkerhed etc.
  • Tilbyde træning, workshops og rådgivning i håndtering af allergener.
  • Drive en webbaseret platform (NOFA NetGroup), hvor medlemmerne i fortrolighed kan diskutere spørgsmål relateret til styring af allergener.
  • Hjælpe til en bedre forståelse af fødevareallergener og besvare åbne spørgsmål.
  • Skabe sikkerhed i fødevareindustrien og gøre vores fødevarer mere sikre

Læs mere

NOFA