Udvikling og test af luftrensere, mundbind og filterteknologier

Stig Koust Hansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 11 51.

Luftrensere

Udvikling og test af luftrensere, mundbind og filterteknologier

På Teknologisk Institut hjælper vi virksomheder med at udvikle og dokumentere effekten af renluft-løsninger overfor sundhedsskadelige partikler og gasser, både inde og ude. Det gør vi ved at kombinere ekspertviden på området med topmoderne testfaciliteter og udstyr.

Test af stofmundbind

I modsætning til medicinske mundbind og ansigtsmasker findes der ikke nogen særskilt mærkningsordning for stofmundbind (også kaldet community masks). Stofmundbind sælges kommercielt i et utal af varianter, stoftyper og designs. Men hvor godt et stofmundbind filtrerer partikler, har man som forbruger ikke mulighed for at vurdere ved at mærke eller se på materialet.

I den forbindelse har den europæiske standardiseringsorganisation CENELEC defineret en frivillig standard for stofmundbind. På Teknologisk Institut kan vi hjælpe producenter og importører af stofmundbind med at give deres kunder vished for, at produkterne lever op til disse minimumskrav ved at teste stofmundbind efter den nye europæiske vejledning CWA17553:2020.

Test af mundbind og ansigtsmasker

Vi kan hjælpe jer med at dokumentere og validere filtereffektiviteten af operationsmasker, mundbind og lignende værnemidler. Vi har ved Teknologisk Institut en specialbygget forsøgsopstilling til test af filtermaterialers evne til at tilbageholde luftbårne partikler. I denne opstilling kan vi dokumentere filtreringseffektiviteten af stort set alle typer filterprodukter (f.eks. ventilationsfiltre, mundbind og operationsmasker) og filtertyper (f.eks. HEPA, G- og F-klasse).

Vi kan også hjælpe med at udvikle nye typer filterprodukter ved at sammenligne forskellige typer af materialers evne til at tilbageholde partikler og gasser. Vi er i stand til at teste filtreringseffektiviteten i stort set hele partikelstørrelsesspektret, fra ultrafine partikler til mikropartikler (herunder PM2.5 og PM10), samt for diverse gasser til test af f.eks. kulfiltre.

Mobile luftrensere

Teknologisk Institut har stor erfaring med at dokumentere mobile luftrenseres evne til at nedbringe mængden af sundhedsskadelige partikler og gasser. Vi kan teste effektiviteten overfor en lang række forureningskilder, som giver årsag til ubehag, lugtgener og sygdom, for eksempel

  • Tobaksrøg
  • Støv
  • Allergener
  • Vira
  • Bakterier
  • Gasser (f.eks. TVOC, ammoniak og formaldehyd)

Dette kan gøres både i et miljø med luftbårne testaerosoler og ved rensning af overflader.  Vi kan skræddersy en bred vifte af tests, som kan hjælpe jer i udviklingen af mere effektive luftrensere.

Udbudsgivere og myndigheder

Vi kan yderligere rådgive udbudsgivere og myndigheder om mobile luftrensere på baggrund af vores brede kendskab til forskellige renseteknologier og omfattende erfaring i test og udvikling. Det skal sikre jer indkøb af de mest effektive renseløsninger til den bedste pris, der opfylder jeres eksakte krav og behov.

Sammenlignelig dokumentation

Uanset om du er producent eller myndighed, er det vigtigt, at du har en ensartet og sammenlignelig dokumentation for, hvor godt dit luftrensningsprodukt virker.

Derfor har Teknologisk Institut udviklet en testmetode, der viser, hvor meget ren luft en luftrenser kan producere i timen (såkaldt Clean Air Delivery RateCADR”). CADR er en internationalt anerkendt målestandard.

Metoden kan samtidig bruges til at vurdere, hvor stort et rum en given luftrenser kan servicere under forskellige forhold.  Til formålet har vi et dedikeret 20 m3 testkammer, hvor tilførslen af diverse forureningskilder kan kontrolleres og monitoreres i realtid.

 

Læs også