
Ny procesteknologi i fødevareindustrien - AP5 Grøn, kontinuert og hurtig køling
Vælg side
Målet med AP5 er at teste og optimere alternative køleprocesser mhp. at sikre en hurtigere og mere effektiv vand- og energibesparende køling.
Potentialet for nye ikke-kommercielle processer som vakuumkøling og magnetisk køling ift. reduktion af tids-, energi- og vandforbrug ligeledes vurderes ligesom mulighed for skalering af processerne skal belyses.
Projektoversigt 1. kvartal 2023
Det vigtigste nye output er, at en state-of-the-art om alternative kølemetoder er under udarbejdelse. Redegørelsen viser, at det umiddelbart er immersionskøling og ice-slurry køling, der har størst potentiale for kødindustrien. Der har været afholdt møde med repræsentanter fra kødindustrien, der definerede de tekniske betingelser, som alternative kølemetoder skal imødekomme. I tillæg, har en producent af udstyr til magnetisk frysning været besøgt i Holland, og det vurderes på baggrund heraf, at teknologien aktuelt er for umoden til industriel frysning og irrelevant for køling. Endelig er der taget kontakt til islandske producenter af ice-slurry udstyr med henblik på samarbejde. |
Den næste store aktivitet i projektet er, at påbegynde Finite Element Modellering med det formål at identificere de optimale forsøgsbetingelser for forsøg med immersionskøling og ice-slurry. I tillæg forventes der indgået aftaler om udviklingssamarbejde med en islandsk udstyrsproducent (ice-slurry) og en dansk producent af båndløsninger (immersionskøling). |