Optimering af gulvvarme- og varmepumpesystemer

Jannie Guldmann Würtz

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 11 82.

Billedet viser et varmepumpeanlæg under test

Optimering af gulvvarme- og varmepumpesystemer

Individuelle varmepumper er i dag meget effektive, men en undersøgelse af omkring 200 varmepumpe-installationer foretaget af Teknologisk Institut og Insero for Energistyrelsen viste, at kun meget få af disse installationer havde den forventede effektivitet. Dette skyldes, at den samlede effektivitet er meget afhængig af det varmesystem, som varmepumpen bliver installeret i samt af installatørens erfaring med installation og indregulering af varmepumpen. En bedre styring af varmepumpe og varmesystem vil kunne rette op på dette. Læs mere om undersøgelsen her: 

Teknologisk Institut har sammen med Aalborg Universitet gennemført et projekt under EUDP med titlen ”Optimering af gulvvarme og varmepumpe systemer” (i daglig tale OPSYS), som gik ud på at forbedre effektiviteten af varmepumpesystemer via udvikling af en integreret styring af varmepumpen og varmeinstallationen til erstatning for den i dag separate styring af de to systemer.

Der er i projektet blevet opbygget en testrig og et beregningsværktøj til test af diverse mere eller mindre avancerede styringer af varmepumpe og varmesystem. Målinger fra testriggen er blevet sammenlignet med simuleringer med beregningsværktøjet med godt resultat.

Resultatet af projektet er sammenfattet i en kort hovedrapport samt i otte bilag:

Hovedrapport 

Appendix A 


Appendix B 
Appendix C 
Appendix D 
Appendix E 
Appendix F 
Appendix G 
Appendix H